VVD



Nieuws

27 mei 2004 - Van Baalen wil einde aan foutieve
vermelding op website Buitenlandse Zaken

Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat een landenoverzicht met daarop informatie over diverse landen. Op 10 mei jongstleden stond daarop foutieve en gedateerde informatie over Taiwan. Hans van Baalen heeft hierover Kamervragen gesteld. Hij wil bereiken dat er een geactualiseerd overzicht op de website komt.

Schriftelijke vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de verwijzing naar Taiwan in het landen-overzicht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

1. Bent U bekend met het artikel "Met moeite laveren tussen China en Taiwan" in De Volkskrant van 11 mei jl. en de verwijzing daarin naar Taiwan in het landenoverzicht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken?

2. Bent U bekend met het feit, dat er in ieder geval op 10 mei jl. in het landenoverzicht van Uw ministerie vermeld stond dat er in Taiwan sprake zou zijn van martelingen door de politie, overvolle gevangenissen, justitiële corruptie, beperking van de vakbondsvrijheid, etc.?

3. Kunt U aangeven op basis van welke concrete bronnen Uw ministerie zich op 10 mei jl. in Uw landenonverzicht terzake van de mensenrechtensituatie in Taiwan uitliet en van welke datum deze gegevens zijn?

4. Kunt U aangeven op welke wijze Uw bronnen over de mensenrechtensituatie in Taiwan rapporteren in de eerste ambtsperiode van president Chen Shui-bian (2000 - 2004) en welke progressie is gesignaleerd sedert diens aantreden in 2000?

5. Bent U het met de vragensteller eens dat verkeerde indrukken over de mensenrechtensituatie in Taiwan kunnen worden gewekt wanneer in het landenoverzicht van Uw ministerie niet van actuele informatie wordt uitgegaan en dat te betreuren valt? In dit kader wordt verwezen naar voornoemd artikel in De Volkskrant.

6. Bent U voornemens het landenoverzicht Taiwan op korte termijn te actualiseren?

27 mei 2004