Regering.nl

Ministeries recent
Kamerstukken
Het logo van het ministerie van VWS 27 mei 2004 ROSS WIL MEER INZICHT IN EUTHANASIECIJFERS

In 2003 zijn opnieuw minder gevallen van euthanasie gemeld dan in het voorafgaande jaar. Staatssecretaris Ross (VWS) wil weten of er daadwerkelijk minder euthanasie is gepleegd en waarom artsen gevallen soms niet melden.

Het aantal meldingen door artsen van euthanasie daalde vorig jaar naar
1.815, zo blijkt uit het jaarverslag 2003 van de Regionale toetsingscommissie euthanasie. In 2002 waren er nog 1.882 meldingen, het jaar daarvoor 2.054.

Wet toetsing levensbeëindiging
In 2002 werd de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding ingevoerd. De wet moest de meldingsbereidheid bij euthanasie verhogen.

Uit het rapport 'Medische besluitvorming aan het einde van het leven' (2003) bleek dat euthanasie niet altijd wordt gemeld door artsen. De redenen hiervoor zijn niet altijd duidelijk. Het kabinetsstandpunt op dit rapport wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd, schrijft staatssecretaris Ross in haar brief.

De staatssecretaris laat in een vervolgonderzoek uitzoeken of het lager aantal meldingen ook betekent dat er minder gevallen van euthanasie zijn. Uit dit onderzoek moet ook naar voren komen wat de redenen zijn van artsen om geen melding te doen.

Toetsingscommissies
Vijf regionale toetsingscommissies beoordelen of artsen bij euthanasie handelen volgens de wettelijke zorgvuldigheidseisen. Zo moet er onder meer sprake zijn van een 'vrijwillig en weloverwogen verzoek' en van 'uitzichtloos en ondraaglijk lijden' van de patiënt. Ook moet de arts minstens één onafhankelijk arts hebben geraadpleegd en moet de levensbeëindiging medisch zorgvuldig zijn uitgevoerd. Als aan die voorwaarden wordt voldaan is euthanasie niet strafbaar.

Bron:



Zie het origineel

- Persbericht Regionale toetsingscommissies euthanasie
- Brief aan Tweede Kamer

Zie ook:
29 apr 2003
Minder meldingen van euthanasie
21 aug 2003
Donner: 'Terminale sedatie' is geen euthanasie

Meer informatie:
Jaarverslag Regionale toetsingscommissie euthanasie 2003 (pdf) 'Medische besluitvorming aan het einde van het leven' (pdf) Onderzoek over praktijk en toetsingsprocedure euthanasie Dossier Euthanasie (ministerie van VWS)

Lijn

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst