Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, juni nr. 4, is uit

27/05/2004

Lochem, 27 mei 2004

WIE SPONSORT WIE? EN HOE REAGEERT DE BELASTINGDIENST? Wat is er nou mooier dan je aanspanning te laten sponsoren door je eigen bedrijf? Als menner ontvang je een leuke tegemoetkoming in de (hoge) kosten die de sport nu eenmaal met zich meebrengt, terwijl je bedrijf profiteert van de gemaakte reclame en bovendien het gesponsorde bedrag mag aftrekken van de belasting. Een winwin situatie dus. De belastingdienst ziet zo'n constructie in veel gevallen echter niet als zakelijk en zorgt daarom nogal eens voor roet in het eten. Meike Merks sprak met fiscalisten.

JAAP VERBOOM KNOKT ZICH TERUG IN WEDSTRIJDSPORT In de dagen dat Nederland zich druk maakte over de moord op Pim Fortuyn, nu twee jaar geleden, nam het leven van Jaap Verboom een dramatische wending. Hij viel met een hersenbloeding op de vloer van zijn woonkamer en zweefde vervolgens buiten kennis een week op het randje van de dood. Toen hij verlamd bijkwam lag zijn bestaan in scherven. MenSport ging op bezoek in Zeeland om te horen hoe de veelvoudig ponytweespankampioen zich terugknokte. Tekst en foto's van Ineke Westers.

ORANJE GLOED OVER WINDSOR
De pretentieuze internationale menwedstrijd in het koninklijk Windsor werd dit jaar een succes voor de Nederlanders, terwijl de Belgen trots kunnen zijn op de winnende dressuurproef van Félix Brasseur en zijn overall tweede plaats. Eenenzestig jaar geleden werd de eerste wedstrijd in Windsor gehouden en sinsdien wordt deelnemen aan de wedstrijd, volgens selectie van de chefs d'equipe, als een grote eer ervaren. De fotoreportage is van Hélène de Fremery en de tekst van Marie de Ronde.

HET BESTE VAN BELGIE
Sommige menverenigingen springen eruit doordat ze een belangrijke rit of wedstrijd organiseren of vanwege hun bijzondere achtergrond of structuur. De Belgische menvereniging RecreaMen en haar dochterorganisatie RecreaPlus zijn van die verenigingen met net dat beetje extra. Doordat RecreaMen zich volledig richt op de recreatierijders en het organiseren van wedstrijden overlaat aan RecreaPlus, worden zowel de recreatieve als de wedstrijdmenners optimaal bediend! Willy Meerts en Meike Merks spraken met de voorzitters van beide clubs.

GARRANO IS UITSTEKENDE MENPONY
De Lusitano is in de Lage Landen al lang geen onbekende meer. Menners en ruiters hebben deze Portugese schone voorgoed in het hart gesloten. Hoe anders is dat met de pony die aan de wieg stond van dit barokke paard, de Garrano. Onbekend en daardoor onbemind wordt deze stoere pony met uitsterven bedreigd. Terwijl hij toch met name als menpony alleszins de moeite waard is. Artikel en foto's van Meike Merks

PASSENDE SPANGENOOT GEWENST?
Het paard komt voor in de kleurvarianten bruin, vos en zwart. Alle andere tinten in paarden en ponyland zijn variaties op deze drie basiskleuren. Bij het op kleur fokken spelen de erfelijke eigenschappen van merrie en hengst natuurlijk een hoofdrol. Door middel van kansberekening en enige kennis van kleurvererving, kunt u beredeneren hoe de vacht van uw veulen er uit zal zien. Handig om te weten als u een passende spangenoot bij uw menpaard wil fokken! Edith Louw zag kans deze ingewikkelde materie voor alle lezers begrijpelijk en overzichtelijk te maken. Foto's van Marion Keijzer

DE PASSIE EN PERFECTIE VAN SIEBE RIJPLOEG
Geen klassementsrit of Siebe Rijploeg neemt eraan deel met zijn eigenhandig gerestaureerde Noorse stoelkar. Fjordenmerrie Gemma in Noors tuig ervoor, eega Alie in Noorse boerenkleding naast hem en Border Collie Pasja aan hun voeten. Menig hoofdprijs heeft deze combinatie in de wacht gesleept. Een simpel boerenrijtuig met een simpel boerenpaard ervoor: meer is het niet en toch... Voor Siebe is dit 'rijdende museumstuk', een brokje cultuurgoed dat koste wat kost behouden moet blijven. Een interview van Margriet Markerink met foto's van Arjan Wijnstra.

OVERTUIGENDE PREMIERE VAN ST. MICHIELSGESTEL
Nieuw op de kalender en meteen al 98 starters. Het overkwam St. Michielsgestel begin mei. De rijders troffen er een geweldige locatie, met een uniek dressuurterrein. Na de eerste schermutselingen in Horst werd de strijd om de WKstartbewijzen hier voortgezet. Wat de enkelspannen betreft werden de verhoudingen in de eerste wedstrijdmaand klip en klaar neergezet. Bij de vierspannen is er nog weinig beslist nu Koos de Ronde zijn matige begin van Horst rechtzette met een overwinning. Ineke Westers was getuige, Van haar zijn tekst en foto's.