Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over mogelijke zwarte verkoop van IVF- hormoon ( (2030413910).

1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat het niet langer of slechts gedeeltelijk vergoeden van vruchtbaarheidsbehandelingen als In-Vitrofertilisatie (IVF), het ontstaan van commerciële klinieken in de hand werkt?

Ja.

2
Kunt u aangeven in hoeverre in Nederland sprake is van commercialisering van voortplantingstechnieken? Hoe verhoudt deze ontwikkeling zich met de ons omringende landen?

IVF valt onder artikel 2 van de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV). Dat betekent dat voor het uitvoeren van de in vitro bevruchting een vergunning vereist is. Slechts dertien centra in Nederland beschikken over een dergelijke vergunning. In het planningsbesluit IVF worden voorwaarden gesteld waaraan de IVF-behandeling in de centra moeten voldoen. Hier wordt onder andere verwezen naar de richtlijn zoals die door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie is opgesteld. Daarnaast worden handelingen met menselijke embryo's gereguleerd door de embryowet. Hieronder valt ook IVF.

Met de huidige regelgeving is er dus geen mogelijkheid voor commerciële klinieken om IVF uit te voeren. Mocht er in de toekomst worden besloten om binnen deze regelgeving commerciële klinieken een vergunning voor IVF toe te kennen, zullen ook deze klinieken moeten voldoen voorwaarden die zijn opgesteld in planningsbesluit in het kader van de WBMV en in de embryowet.

3
In hoeverre denkt u dat het niet langer of gedeeltelijk vergoeden van de IVF-behandeling zal leiden tot situaties zoals in de Verenigde Staten, waarbij op het gebied van voortplantingstechnieken `alles te koop is'?

Zie mijn antwoord op vraag 2. Vanwege de Nederlandse regelgeving (WBMV en embryowet) is de situatie die wordt geschetst niet mogelijk.

4
Hoe groot acht u het risico dat met de komst van klinieken situaties ontstaan zoals in het artikel weergegeven waarbij oudere vrouwen met een kinderwens eicellen kopen van vrouwen die deze tegen betaling aanbieden? Wat vindt u van de ontwikkeling dat grof geld met dergelijke klinieken wordt verdiend? Welke maatregelen gaat u nemen om dergelijke ontwikkelingen in Nederland te voorkomen?

Zie mijn antwoord op vraag 2.

5
Deelt u de mening dat het belang van `medische noodzakelijkheid' van vruchtbaarheidsbehandelingen onderbelicht dreigt te raken? Hoe gaat u ervoor zorgen dat een duidelijke grens wordt getrokken tussen medische noodzakelijkheid en activiteiten waarbij andere commerciële doeleinden worden ontplooid?

Aangezien er met de huidige regelgeving geen mogelijkheid bestaat voor commerciële IVF klinieken is het mij niet duidelijk welke andere commerciële activiteiten bedoeld zijn.

6
Tot hoever strekt de eigen verantwoordelijkheid van vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, nu met de commercialisering van klinieken de medische noodzaak in mindere mate de primaire taken van klinieken lijken te worden?

Zie mijn antwoord op vraag 2. Deze vraag suggereert dat er in Nederland allerlei commerciële IVF klinieken ontstaan. Zoals ik in mijn antwoord op vraag 2 heb toegelicht, acht ik dit het met de huidige regelgeving niet mogelijk.

7
Op welke termijn worden de resultaten van het onderzoek dat door ZON-MW wordt verricht naar de doelmatigheid van vruchtbaarheidsbehandelingen verwacht? Wordt in dit onderzoek ook de commercialisering van de voortplantingstechnieken en de mogelijke risico's hiervan meegenomen?

De doelmatigheidsonderzoeken van ZonMW op het gebied van IVF lopen tot het einde van dit jaar. Daarna zal verslaglegging plaats moeten vinden. Bovendien wil ZonMW de onderzoeken met een overkoepelend rapport aan mij aanbieden. Dit zal dus meer tijd in beslag nemen dan ik had voorzien. Ik verwacht daarom in mei 2005 anders dan ik eerder aan uw kamer heb bericht, gerapporteerd te worden over de uitkomsten van deze onderzoeken.

8
Deelt u de mening dat commercialisering van de voortplantingstechnieken het belang van vergoeding van `medisch noodzakelijke vruchtbaarheidsbehandelingen' onderstreept? Zo ja, kunt u aangeven of u van plan bent de vruchtbaarheidsbehandelingen definitief te blijven vergoeden? Zo neen, kunt u aangeven waarom u dit vindt?

Aangezien er voor commerciële klinieken geen mogelijkheden zijn voor het uitvoeren van IVF, speelt dit argument geen rol. Ik zie daarom op basis hiervan geen reden om de huidige regelgeving omtrent vergoedingen voor IVF te wijzigen.


---- --