Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 27 mei 2004 ADdir200425652 27 mei 2004

Onderwerp Bijlage(n) Anonieme brief inzake ARK-rapport jaarrekening Reactie OCW op het conceptrapport bij het OCW 2003 Jaarverslag 2003 van de ARK

Naar aanleiding van uw verzoek om een toelichting op een anonieme brief over vermeende onregelmatigheden bij het ministerie van OCW (kenmerk M-04-26) deel ik u het volgende mee.

Op basis van een eigen risico-analyse heeft de Audit Dienst van OCW in 2003 de controle op de bedrijfsvoering geintensiveerd. Hierop zijn zowel door de Audit Dienst als door de Algemene Rekenkamer lacunes met betrekking tot de procedures geconstateerd. In mijn uitgebreide reactie (zie bijlage) van 29 april op het jaarverslag van de ARK, die niet integraal deel uitmaakt van het jaarverslag (maar wel op de site van de ARK is geplaatst), geef ik een overzicht van alle acties die in gang zijn of worden gezet naar aanleiding van deze bevindingen. De ARK geeft in zijn reactie aan zich te kunnen vinden in deze aanpak. Over het Jaarverslag van de ARK is reeds op verzoek van uw Kamer een debat gepland op 9 juni aanstaande.

Ter aanvulling hierop teken ik aan dat de dossiers van alle personeelsleden bij OCW die niet op orde zijn, alsnog op orde worden gebracht. Bovendien vindt er een legal check plaats op alle dossiers van de schalen 16 en hoger. Dit betekent een controle of de dossiers voldoen aan de regelgeving. Deze actie loopt.Ik zal in de loop van de komende week nader reageren op de nieuwe punten die door de schrijvers van de brief naar voren worden gebracht.

Ik wil benadrukken dat ik buitengewoon onaangenaam verrast ben door de teneur van de brief. Hierin wordt een beeld geschetst van een departement waarbinnen de ambtelijke leiding zichzelf "zeer riante vergoedingen" toeeigent. In dat verband valt te lezen: "De AD heeft nimmer voorschotten van de top gecontroleerd. Op die rekening staan bedragen, die niet worden verrekend met declaraties, uitbetaald aan directeuren, SG, PSG en zelfs ministers. Het is graaien uit de ruif voor miljoenen euro's van gemeenschapsgeld." Bovendien stellen de schrijvers dat "iedereen, die deze zaken heeft aangebracht bij de top, "vrijwillig" d.m.v. een arbeidsconflict (is) verdwenen!" En: "wie niet loyaal is moet Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

verdwijnen, hetgeen nu massaal gebeurt onder het mom van de taakstelling." Ook melden de schrijvers dat de ARK een bedrag noemt van "ad 192,8 miljoen euro als zijnde een ernstige onvolkomenheid".

Vooruit lopend op een uitgebreidere reactie van mijn kant wil ik graag kort op bovenstaande punten ingaan:

· De genoemde 192,8 miljoen betreft het totaal van de apparaatskosten van het bestuursdepartement OCW. De ARK constateert op pagina 44 dat met het niet naleven van regelgeving inzake personele vergoedingen mogelijk 1,4 miljoen is gemoeid. Dit gaat niet om onterechte vergoedingen, maar om vergoedingen waarbij administratieve fouten zijn gemaakt.
· In tegenstelling tot wat door de schrijvers van de brief wordt gesuggereerd, bestaat er geen rekening met voorschotten van de top. Er bestaan wel algemene rekeningen voorschotten (voor bijvoorbeeld buitenlandse dienstreizen en aangevraagde voorschotten van vakantie-uitkeringen). Deze rekeningen maken jaarlijks onderdeel uit van de reguliere controle door de Audit Dienst. Uit de controle is niet gebleken dat er onverantwoordelijk met deze middelen is omgesprongen, wel moet de administratieve organisatie worden verbeterd.
· De door de schrijvers gelegde relatie met het aan de orde stellen van dergelijke zaken en een gedwongen vertrek is onjuist. Hetzelfde geldt voor de bewering dat wie niet `loyaal' is, moet verdwijnen, onder het mom van de taakstelling.
· Zowel de politieke als ambtelijke leiding hecht zeer aan een open cultuur op het departement. Dat vergt blijvende aandacht voor en aanpak van mogelijke misstanden. Ik betreur het overigens zeer dat de schrijvers op anonieme basis hun ongenoegen hebben geuit. Het ministerie kent een vertrouwenspersoon voor dergelijke zaken. Bovendien kunnen ambtenaren zonodig altijd bij ondergetekende of de secretaris-generaal terecht.

Tot slot, de ARK heeft in 2003 rijksbreed 83 gevallen onvolkomenheden in de bedrijfsvoering (interne processen) geconstateerd, waarvan 5 bij OCW. In 2002 ging het nog om 8 onvolkomenheden bij OCW. De 5 onvolkomenheden van OCW zullen in 2004 worden opgelost. Van de door de ARK geconstateerde 83 onvolkomenheden bij de gehele rijksoverheid, zijn vijf gevallen ­ niet binnen OCW - aangemerkt als `ernstig' .

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

(Maria J.A. van der Hoeven)