Lijst Pim Fortuyn


LPF kritisch ten opzichte van OZB-afschaffing

27/05/2004 - LPF-Kamerlid Gerard van As staat kritisch tegenover het voorstel van het kabinet om het gebruikersdeel van de onroerendzaakbelasting (OZB) af te schaffen. De LPF wil de garantie dat de afschaffing van deze OZB niet leidt tot indirecte lastenverhoging voor de burger via de achterdeur.De LPF heeft het kabinet herhaaldelijk verzocht - zelfs bij motie - om de onaanvaardbare verhoging van de gemeentelijke belastingen een halt toe te roepen.

Deze belasting brengt jaarlijks één miljard euro op aan gemeentelijke inkomsten, die bij afschaffing ervan door het Rijk moet worden gecompenseerd.

De maatregel moet een lastenverlichting van circa 1 miljard euro opleveren om de burgers een compensatie te bieden voor de stijging van de kosten van de gezondheidszorg, die het gevolg is van een geplande wijziging van het zorgstelsel. LPF-woordvoerder Van As: Minister Zalm heeft al grote problemen om de Rijksbegroting sluitend te krijgen, dus dit geld moet ergens worden gevonden. Daarom wil de LPF de garantie van het kabinet dat de afschaffing niet leidt tot een andere vorm van lastenverhoging. Op zon vestzak broekzak verhaal zit niemand te wachten.

Om het gemeentelijke belastinggebied niet verder uit te hollen, dringt de Lijst Pim Fortuyn aan op een totale herziening van het lokale belastingstelsel.