Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht brengt tentoonstelling Turkse Dordtenaren

Vincent Brinkhof
Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden brengen van 25 tot en met 28 mei een bezoek aan Turkije. Tijdens dit bezoek presenteert Dordrecht de tentoonstelling "Turkse Dordtenaren, generaties later" in het stadhuis van Kayapinar, de plaats waaruit veel Turkse Dordtenaren afkomstig zijn. Wethouder J.W. Spigt vertegenwoordigt Dordrecht met een kleine delegatie.

Op donderdag 27 mei bezoeken de Prins en de Prinses de tentoonstelling. Deze is te zien in het nieuwe stadhuis van de gemeente Kayapinar en is vervolgens gedurende twee weken te bezichtigen voor publiek. Vervolgens reist de tentoonstelling door naar Ankara, waar hij te zien is tijdens de viering in Turkije van het veertig jarig bestaan van het Wervingsverdrag tussen Nederland en Turkije. Een verdrag dat voor veel Turkse mannen, vrouwen en kinderen het begin van een nieuw leven betekende. Ook voor veel Turkse Dordtenaren.

De expositie met foto's van Turkse Dordtenaren en Ahmet Polat vertelt over de invloed van Kayapinar en Dordrecht op het leven van Turkse migranten in Dordrecht. "Dordrecht is er trots op om wederom een tentoonstelling te mogen brengen tijdens een buitenlands bezoek van leden van het Koninklijk Huis", zegt wethouder Spigt van Cultuur. "Voor de Turkse Dordtenaren afkomstig uit Kayapinar is het leuk dat er (Koninklijke) aandacht is voor hun migratiegeschiedenis in beelden die de relatie tussen Turkije en Nederland zo mooi weergegeven".

De tentoonstelling "Turkse Dordtenaren, generaties later" is een samenwerkingsverband tussen het Stadsarchief Dordrecht en de stichting TUANA, het resultaat van een zoektocht naar de wortels van Turkse Dordtenaren. De expositie was in 2001 te zien in Dordrecht en is voor de gelegenheid aangevuld met foto's uit de vervolgexpositie van begin 2004: "Home is where I left my dreams".