Verbond van Verzekeraars

Ontbrekende oplossing voor beroepsrisicos leidt tot claimcultuur

De kabinetsplannen voor de WAO dwingen werknemers om zich te wapenen tegen werkgevers en hun verzekeraars als ze het slachtoffer worden van een beroepsziekte. Die boodschap maakte de FNV onlangs kenbaar op een symposium over beroepsziekten. Volgens het Verbond bevestigt de FNV hiermee de opvatting dat een directe beroepsrisicoverzekering nodig is om een claimcultuur te voorkomen.

FNV-bestuurder Ton Heerts zei tijdens het symposium dat het kabinet de SER-voorstellen voor de nieuwe WAO onvoldoende heeft overgenomen. Bovendien lijkt het kabinet een principiële discussie over een directe beroepsrisicoverzekering uit de weg te gaan, nu het heeft aangegeven hierover een eigen afweging te zullen maken. Heerts stelt dat als er geen goede regeling voor beroepsrisicos komt, werknemers zich zullen wapenen tegen werkgevers en verzekeraars. Dan gaan we toe naar een claimcultuur. Wij overwegen in dat kader om onze leden standaardverklaringen voor aansprakelijkheid te verstrekken, die ze werkgevers kunnen laten tekenen op het moment dat ze in hun ogen onverantwoorde risicos moeten nemen.

Ziek van je werk
De FNV wil dat beroepsziekten hoger op de agenda worden gezet. Tijdens het symposium werd het boekje Ziek van je werk, een boekje open over beroepsziekten gepresenteerd, waarin aan de hand van zeven portretten de huidige problemen rondom beroepsziekten worden geschetst. Ook doet de FNV voorstellen voor verbetering. Zo vindt de vakbond dat de houding en expertise van medische behandelaars verder moeten worden ontwikkeld, dat de positie van werknemers op arbogebied moet worden verbeterd en dat er meer aan preventie moet worden gedaan. Maar ook verzekeraars kunnen volgens de FNV nog heel wat zaken verbeteren. Het zou ze vooral ontbreken aan klantvriendelijkheid, deskundigheid en expertise. Zo rekken ze nodeloos tijd om maar vooral niet te hoeven uitkeren, meent de vakbond. Algemeen directeur Eric Fischer van het Verbond wijst die beschuldiging resoluut af. Verzekeraars hebben geen enkel financieel belang bij het nodeloos rekken van de procedure. Sterker nog, de kosten nemen ook voor hen alleen maar toe, bijvoorbeeld door renteopslag bij uitkeren. Fischer erkent dat er problemen bestaan rondom de afhandeling van beroepsziekten en voorziet dat die in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Met de plannen voor de nieuwe WAO ziet het er vooralsnog naar uit dat uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid versoberen. Gecombineerd met mondiger werknemers kan dat leiden tot een toename van het aantal claims. Het Verbond ziet veel in een directe verzekering voor beroepsrisicos, waarbij slachtoffers van een beroepsziekte een van tevoren vastgesteld bedrag krijgen toegekend. Hiermee wordt een belangrijke angel uit de praktijk rond beroepsziekten gehaald, doordat de afhandeling niet meer via het aansprakelijkheidsrecht plaatsvindt.

Verzekerd!, mei 2004