Ingezonden persbericht


Published: 08:00 27.05.2004 GMT+2 /HUGIN /Source: Innogenetics /BXS: INNX /ISIN: BE0160220738

Innogenetics gaat samenwerken met PamGene om een nieuw diagnostisch multi-parameter-platform te ontwikkelen

Gent (België) en Den Bosch (Nederland), 27 mei 2004 - Innogenetics en PamGene International hebben vandaag een akkoord bekend gemaakt waardoor Innogenetics toegang krijgt tot de microarray-technologie van PamGene voor het ontwikkelen van nucleïnezuur- en op eiwitten gebaseerde nieuwere generatie tests. Door de expertise van Innogenetics inzake ontwikkeling en commercialisering van gespecialiseerde diagnostica te combineren met de technologie van PamGene op gebied van multi-parameteranalyse zullen klinische tests snel ontwikkeld en geactualiseerd kunnen worden, zodat de marktintroductie zal worden versneld.

De exclusieve licentie die Innogenetics verkrijgt op de technologie van PamGene heeft betrekking op de PamStation(TM) 12-instrumentatie in die gebieden waar Innogenetics momenteel actief is (infectieziekten, genetische testen en neurodegeneratie aandoeningen), met de mogelijkheid tot uitbreiding naar toepassingen op het gebied van de oncologie. Het akkoord omvat vooruitbetalingen, trapsgewijze vergoedingen voor mijlpalen in de productontwikkeling naarmate nieuwe tests op de markt komen, en van royalty percentages op verkoop.

Na grondige evaluatie van verschillende technologische alternatieven heeft Innogenetics als platform uiteindelijk gekozen voor de geavanceerde driedimensionale microarray-technologie van PamGene in combinatie met de PamStation(TM) 12-instrumentatie. Deze opzet maakt het voor Innogenetics mogelijk tests te ontwikkelen die per beurt tot 400 verschillende parameters kunnen evalueren (een tienvoudige verhoging t.o.v. de huidige LiPA- en LIA-technologie).

Er wordt verwacht dat de eerste reeks tests op basis van dit nieuwe platform in 2006 op de markt zal verschijnen.

Tim Kievits, Chief Executive Officer bij PamGene, meent: "Partnership met Innogenetics zal ervoor zorgen dat onze technologie nu kan worden ingezet in de klinische context en is de perfecte combinatie tussen enerzijds de snelheid en de gebruiksvriendelijkheid van onze geavanceerde multi-parameter-benadering en anderzijds de bewezen capaciteit van Innogenetics om hoogkwalitatieve gespecialiseerde diagnostica te ontwikkelen. De diagnostica-markt heeft vooral belangstelling voor betrouwbare tests waarmee patiënten geïdentificeerd kunnen worden die beter zullen reageren op een bepaalde therapie, en waarmee het succes van een behandeling kan worden nagegaan. Zo'n geneeskunde op maat opent nieuwe perspectieven voor een verbetering van de gezondheidszorg."

Volgens Philippe Archinard, CEO bij Innogenetics, "houdt onze nieuwe samenwerking met PamGene een verdere uitbreiding in van onze activiteiten in de richting van kwalitieit multi-parameter-diagnostica, waardoor we onze leiderschappositie in sterk innovatieve gespecialiseerde diagnostica veilig stellen. Deze nieuwe tests zullen door Innogenetics geleidelijk ontwikkeld worden op het PamGene-platform en zullen unieke en aantrekkelijke voordelen bieden voor de klinische laboratoria, zoals real-time monitoring, quantificering, automatisering, gebruiksvriendelijkheid en snelle updates."

Over PamGene
Steunend op zijn veelzijdige driedimensionale microarray-technologie stelt PamGene International oplossingen ter beschikking voor farmaceutisch onderzoek & ontwikkeling en voor klinische diagnostiek.

PamGene is een post-genomisch internationaal biotechnologie bedrijf dat beschikt over een geoctrooieerde technologie m.b.t. microarray-producten van de tweede generatie, waaronder ook een innovatief systeem voor transcriptie-profiling. Door het sluiten van partnerships wil PamGene zijn technologie en zijn producten verder toespitsen op farmaceutisch en biotechnologisch onderzoek & ontwikkeling en productie, universitair onderzoek, niet-farmaceutische biowetenschappen en toepassingen voor ziektemonitoring. Het in 1999 opgerichte bedrijf is vanuit zijn thuis basis 's-Hertogenbosch (Nederland) werkzaam binnen een internationaal netwerk van wetenschappelijke en commerciële partners. PamGene heeft ongeveer 45 mensen in dienst.

Over Innogenetics
Innogenetics is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf, gericht op het uitbouwen van parallelle activiteiten op het vlak van diagnostica en therapeutische vaccins. In 2003 steeg het omzetcijfer met 16% tot 73 miljoen en bereikte de diagnostica afdeling een operationele winst van 7 miljoen. Binnen haar diagnostische activiteit ontwikkelt Innogenetics een groot aantal gespecialiseerde producten in 3 domeinen: infectieziekten (hepatitis C, hepatitis B en HIV), genetische testen (HLA weefseltypering en mucoviscidose) en neurodegeneratie (de ziekte van Alzheimer). Binnen haar therapeutische activiteit concentreert Innogenetics zich op de ontwikkeling van haar therapeutische vaccins om tegemoet te komen aan de onbeantwoorde medische behoeften in het domein van de infectieziekten, met twee nieuwe producten in klinische evaluatie (hepatitis C in fase 2 en hepatitis B in fase 1). Met een sterk commercieel gericht management team en een duidelijk tweevoudig "business model" is Innogenetics een laag-risico investering in de biotechnologie met een mogelijk grote meeropbrengst. Innogenetics werd opgericht in 1985 en is genoteerd op Euronext Brussels. De zetel van het bedrijf is gevestigd in Gent. Innogenetics heeft verkoopsfilialen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Innogenetics telt wereldwijd 590 medewerkers en heeft een marktkapitalisatie van ongeveer 350 miljoen.

Voor bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met :

Innogenetics
Jean-Christophe Donck
Vice President - Investor Relations
Tel +32 (0)9 329 1701
E-mail jeandon@innogenetics.com www.innogenetics.com

PamGene
Saskia Goutziers
PR contact
Tel +31 (0)73 6158080
E-mail sgoutziers@pamgene.com www.pamgene.com

SPECIALE OPMERKING MET BETREKKING TOT INFORMATIE OVER DE TOEKOMST

Dit persbericht bevat verklaringen over de toekomst die risico's en onzekerheden inhouden, inclusief, maar niet beperkt tot projecties van toekomstige inkomsten, operationele inkomsten en andere risico's. Toekomstige beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat dit ramingen zijn, die alleen het oordeel van ons management weergeven en zij mogen niet zonder meer vertrouwen op de verklaringen met betrekking tot de toekomst.

Klik op onderstaande link voor de pdf-versie van dit bericht:

Volledige persmededeling in pdf-formaat

Innogenetics - Technologiepark 6 - 9052 Gent - Belgium

Website: http://www.innogenetics.com