VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis: Stijging woonlasten zet burgers mes op de keel

Stijging gemeentelijke woonlasten zet burgers mes op de keel

Eigen Huis geeft rode kaart aan gemeente Hunsel(L)

Amersfoort, 27 mei 2004

De gemeente Hunsel (L) krijgt dit jaar de twijfelachtige eer 'Woonlastentopper' van alle Nederlandse gemeenten te zijn. De woonlasten die inwoners van deze gemeente gemiddeld moeten betalen steeg in drie jaar met bijna 60%. Alleen al in 2004 werd het wonen in Hunsel door de gemeente bijna 27% duurder gemaakt. Vereniging Eigen Huis vindt de buitensporige stijgingen van de woonlasten zeer verontrustend en is van mening dat de rijksoverheid hieraan paal en perk moet stellen. In 2005 dreigt bovendien een einde te komen aan de tegemoetkoming in de gemeentelijke lasten in de vorm van de Zalmsnip. De vereniging dringt er daarom bij de Tweede Kamer op aan de voorgenomen afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting (OZB) en de maximering van het eigenarendeel ten uitvoer te brengen.

Vereniging Eigen Huis onderzocht de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten over de afgelopen drie jaar. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 20% van de Nederlandse gemeenten de woonlasten in drie jaar tijd met meer dan 25% heeft verhoogd.

Nederlandse huishoudens hebben te maken met loonmatiging en nulgroei van het inkomen. Dat weerhoudt veel gemeenten er niet van de eigen inwoners te confronteren met soms buitensporige stijgingen van de woonlasten. Zo maakt de gemeente Zoeterwoude het dit jaar wel heel erg bont met een stijging van bijna 46%. Als de stijgingspercentages toetssteen zijn voor het beleid van gemeenten, is de uitkomst in veel gevallen zwaar onvoldoende.

Ieder jaar weer wordt Vereniging Eigen Huis overspoeld met reacties van leden die de stijgingen van de woonlasten onverteerbaar vinden. Het is daarom de hoogste tijd voor een trendbreuk. De lijst van Woonlastentoppers die de vereniging heeft samengesteld, toont de noodzaak daarvan duidelijk aan. De vereniging zal de resultaten van het onderzoek presenteren aan de Vaste Kamercommissies voor VROM, Financiën en Binnenlandse Zaken. Dat het wel mogelijk is om de woonlasten te beteugelen, laten de gemeenten zien die er wèl in slagen een gematigd beleid te voeren. In een aantal gevallen leidt dat zelfs tot een daling van de woonlasten.

Vereniging Eigen Huis vindt de voorgenomen afschaffing van de Zalmsnip in 2005 alleen te billijken als ook de afschaffing van het gebruikersdeel en de maximering van het eigenarendeel van de onroerende zaakbelasting (OZB) worden doorgevoerd. Alleen zo kan een begin worden gemaakt met de beteugeling van de voortdurende lastenstijgingen. Het is bijzonder schadelijk voor de woningmarkt dat door de alsmaar stijgende woonlasten het vooral voor starters, lagere inkomens en eenverdieners vrijwel onmogelijk wordt om een eigen huis te kopen. De betaalbaarheid van wonen is voor deze groepen nu al een levensgroot probleem.

In het onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de gemeentelijke Woonlastentoppers is gekeken naar:

- de onroerende zaakbelasting (OZB)

- de afvalstoffenheffing

- het rioolrecht

- de verrekening van de Zalmsnip.

De top drie gemeentelijke Woonlastentoppers:

Stijging Stijging

laatste drie jaar in 2004 Woonlastentopper 1 Hunsel(L) rode kaart 59,3% 26,8% Woonlastentopper 2 Haaren (NB) 69,4% 15,3% Woonlastentopper 3 Warmond (ZH) 49,8% 26,3%

Voor de rangschikking in de lijst Woonlastentoppers heeft een weging plaatsgevonden tussen de lastenstijging over de laatste drie jaar en in 2004 in de verhouding 3:1.

Andere opvallende uitkomsten:

Grootste stijger in 2004: Zoeterwoude (ZH) (45,7%) Grootste stijger laatste drie jaar: Wassenaar (ZH) (75%)

Grootste daler in 2004: Vorden (Gld) (-14,9%)
Grootste daler laatste drie jaar: Heumen (Gld) (-17,2%)

Het vorige onderzoek door Vereniging Eigen Huis naar Woonlastentoppers dateert uit 2002. Toen voldeden 39 gemeenten aan de gestelde criteria om in de ranglijst te worden opgenomen. In 2004 is dat aantal gestegen naar 150 gemeenten, bijna vier keer zoveel.
De lijst van de 150 woonlastentoppers en een toelichting op de berekeningswijze staat op www.eigenhuis.nl/woonlastentoppers

Protestbrief
Vereniging Eigen Huis stuurt aan alle 150 gemeenten die op de Woonlastentoppers ranglijst voorkomen een protestbrief waarin de vereniging de lastenstijgingen in de afgelopen jaren aan de kaak stelt. Het uitgangspunt van een gematigde lastenontwikkeling, zeker in een tijd waarin huishoudinkomens er niet of nauwelijks op vooruit gaan, blijft de vereniging benadrukken. Ook het effect van de lastenstijgingen op het functioneren van de woningmarkt wordt in de brief onder aandacht gebracht.


---

Noot voor de redactie,