Sociaal en Cultureel Planbureau

Bibliografische informatie over Boek 2004-4: Zorg en wonen voor kwetsbare ouderen. Rapportage ouderen 2004.


Titel: Zorg en wonen voor kwetsbare ouderen. Rapportage ouderen 2004.
Auteurs: M.M.Y. de Klerk (red.)

Soort en nr: Boek 2004-4

Taal: Nederlands
Bladzijden: 286
Hoogte: 24 cm

Uitgekomen op: donderdag 27 mei 2004

Beschikbaarheid: Allereerst verkrijgbaar bij de boekhandel. Ook bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, en elektronisch te bestellen door hierboven voor bestellen te kiezen

Prijs: EUR 19,90

Excerpt
De ouderdom komt met gebreken, is een veelgehoord gezegde, dat echter lang niet altijd opgaat. In deze Rapportage ouderen wordt nagegaan welke ouderen kwetsbaar zijn. Dat zijn bijvoorbeeld alleenstaande ouderen met veel lichamelijke beperkingen. Zij krijgen weinig ondersteuning uit hun directe omgeving.
Welke ouderen maken gebruik van zorg of wonen in bijzondere huisvesting? Veel ouderen verblijven in een doorsnee woning en stellen het zonder zorg. Opvallend is dat veel kwetsbare ouderen geen zorg krijgen of in een voor hen ongeschikte woning wonen.

Wanneer ouderen veel beperkingen hebben, neemt de kans op een opname in een tehuis toe. Voor sommige ouderen is een zelfstandige woonvorm waarin ook zorg wordt geboden een alternatief. De woonzorgcomplexen zijn hiervan een voorbeeld. In dit rapport komt aan bod voor welke ouderen er alternatieven zijn voor een tehuisopname.

De Rapportage ouderen 2004 is de zesde in de reeks ouderenrapportages die het Sociaal en Cultureel Planbureau vervaardigt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deze rapportage is tot stand gekomen in samenwerking met de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van de Vrije Universiteit te Amsterdam.