Provincie Flevoland




Eerste tekenen economisch herstel
Ondanks een verwachte toename van de werkloosheid in 2004 is de Flevolandse economie over het dieptepunt heen. Toename van het ondernemersvertrouwen en groei van het aantal startende ondernemers zijn daarvoor belangrijke aanwijzingen. Voor de werkgelegenheid zal dit herstel echter pas in 2005 verzilverd kunnen worden. Dit concluderen de Kamer van Koophandel Flevoland, het Provinciaal Platform Arbeidsmarkt en de provincie Flevoland bij de presentatie van het rapport Economie en Arbeidsmarkt 2003-2004.

In Dronten is vanmiddag voor de zesde keer op rij het jaarlijkse overzicht van de sociaal-economische ontwikkelingen in Flevoland verschenen. De publicatie belicht de ontwikkeling en
toekomstverwachting voor (beroeps)bevolking, werkloosheid en vacatures, omvang en resultaat bedrijfsleven en bedrijventerreinen. De belangrijkste conclusies zijn:

* Het tempo van de bevolkingstoename neemt af, maar ligt nog ruim boven de landelijke groei

* Het percentage hoger opgeleiden in de beroepsbevolking in Flevoland neemt toe, maar ligt nog zes procentpunten onder het landelijke gemiddelde

* Flevoland is één van de weinige provincies waar de werkgelegenheid in 2003 is gegroeid, namelijk met 0,8%

* Het aantal werklozen is snel gestegen, terwijl het aantal beschikbare vacatures afneemt.

* Ondanks de slechte economische situatie blijft het Flevolands bedrijfsleven veerkrachtig. Flevoland blijft een aantrekkelijk vestigingsgebied voor nieuwe bedrijven.

* Nieuwe en startende bedrijven zijn belangrijk voor de werkgelegenheid. In Flevoland neemt in 2003 het aantal startende bedrijven toe, terwijl dit aantal in de rest van Nederland juist terug is gelopen.

Onderzoek van de Kamer van Koophandel onder alle bedrijven die in de periode 1996-2003 zijn opgericht laat zien dat de slaagkans van startende bedrijven langzaam aan het toenemen is. Van de bedrijven die in 1996 zijn opgericht bestond drie jaar later nog 60 procent, van de groep nieuwe ondernemingen in 2000 is na drie jaar nog 65% actief. Na vijf jaar liggen deze percentages op respectievelijk 45 en 52 procent. Kansen voor de werkgelegenheid zijn er nog met betrekking tot de groei van startende bedrijven. Een groot deel van deze ondernemingen groeit in de eerste jaren niet of nauwelijks.

Het rapport Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 2003-2004 is beschikbaar bij de Kamer van Koophandel, het Provinciaal Platform Arbeidsmarkt en provincie Flevoland en tevens op onze website te downloaden.