Waterschap Groot Salland

Herfterwetering op de schop

28 mei 2004

Donderdag 27 mei is het officiële startsein gegeven voor de omvorming van het gebied rondom de Herfterwetering bij Zalné net buiten Zwolle. De wethouders Van Dooremolen en Pot van de gemeente Zwolle en dagelijks bestuurslid Porte van het waterschap Groot Salland draaiden twee afsluiters open. Hiermee werd het proces van verlaging van het maaiveld in gang gezet.

Vecht-Regge
project

Het gebied rondom de Herfterwetering wordt geschikt gemaakt voor het langer vasthouden van water bij normale weersomstandigheden en waterberging (retentie) in tijden van extreme neerslag. Dit betekent dat delen van de wetering breed en ondiep worden gemaakt in plaats van de bestaande situatie: smal en diep. Hierdoor ontstaat een veerkrachtig watersysteem die de gevolgen van extreem natte en droge perioden beter kunnen opvangen. Ook de loop van de Herfterwetering wordt enigszins verlegd. Een deel van de oevers wordt op een natuurvriendelijke manier ingericht. Langs de golfbaan vindt de aanleg van ca. 1,5 ha natuurterrein (hooilanden) plaats. Met vrijkomende grond wordt aan de noordkant een oude hoogte in het landschap in ere hersteld. Samen met de gemeente Zwolle wordt een gedeelte van het gebied recreatief ingericht met de aanleg van recreatiepaden. De aanleg van dit retentiegebied is een onderdeel uit het Ontwikkelingsplan Hasselt-Zwolle en valt onder het Vecht-Regge project.

Planning en
kosten

Het is de bedoeling dat het project in 2004 wordt uitgevoerd. Eerst zal een gedeelte van het maaiveld worden verlaagd. Dit gebeurt door middel van het wegzuigen van zand in de ondergrond. Aannemer Boskalis heeft hiervoor een nieuwe methode ontwikkeld die hier wordt toegepast. Het uitkomende zand wordt gebruikt voor de aanleg van recreatiepaden. Volgens planning zal de aannemer in het najaar van 2004 het resterende grondwerk verrichten en de paden aanleggen. De totale kosten van het werk zijn geraamd op EUR
1.256.000.- Bij de provincie Overijssel ligt een aanvraag voor subsidie (POP). Daarnaast zal de gemeente Zwolle de kosten van de recreatieve voorzieningen voor haar rekening nemen.

Re-exposureofRe-exposureofP1010024.JPG (505 Kb) Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

P1010016.jpg (722 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

P1010019.jpg (721 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

starthandeling.jpg (409 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting