Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

27/05/04 Prinses Laurentien geeft startsein Stichting Lezen & Schrijven te Den Haag

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden geeft donderdag 27 mei het officiële startsein voor de Stichting Lezen & Schrijven in Madurodam te Den Haag. De Stichting gaat op een innovatieve wijze het probleem ongeletterdheid aanpakken in Nederland. In samenwerking met zowel de overheid als het bedrijfsleven en maatschappelijke instanties wil de Stichting de krachten bundelen en het onderwerp uit de taboesfeer te halen. De Prinses zal worden vergezeld door haar echtgenoot, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden.

In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen functioneel analfabeten, autochtonen en allochtonen, die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen om volwaardig te kunnen functioneren in onze maatschappij. De aanpak van dit probleem is niet eenvoudig. De doelgroepen zijn moeilijk bereikbaar door de omvang en diversiteit. Ook de onbekendheid met ongeletterdheid bij maatschappelijke instanties en het bedrijfsleven, de taboesfeer van het onderwerp en de schaamtegevoelens bij de ongeletterden zelf dragen daar aan bij.

De Stichting Lezen & Schrijven streeft naar een breed maatschappelijke aanpak van het probleem. Zo wil de Stichting als 'marktplaats' fungeren door vertegenwoordigers uit het onderwijs, het bedrijfsleven en maatschappelijke instanties met elkaar in contact te brengen. Zo kunnen partijen informatie met elkaar uitwisselen dat uiteindelijk kan leiden tot het ontwikkelen van projecten om ongeletterden te bereiken en te helpen het probleem te erkennen, te herkennen en aan te pakken. De Stichting wordt gefinancierd door de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke instanties. Het streven is om de Stichting Lezen & Schrijven in 2009 op te heffen.

Prinses Laurentien is initiatiefneemster van de Stichting Lezen & Schrijven en is tevens voorzitter van de Stichting.