Technische Universiteit Eindhoven

25 mei 2004

PERSBERICHT

Promotie drs. Arjan van Rooij aan TU Eindhoven

Cruciale rol voor technologieaankopen in de chemische industrie

Industriële research is in de ogen van economen en historici belangrijk, maar wat ook belangrijk is zijn technologiemarkten. Zo kocht het bedrijf DSM technologie in om actief te worden in de kunstmestindustrie. In sommige gevallen bleef het bedrijf ook nadien technologie aankopen. Dat zegt drs. J.W. (Arjan) van Rooij in zijn proefschrift Building Plants. Markets for Technology and Internal Capabilities in DSMs Fertiliser Business, 1925 1970. In deze dissertatie gaat het met name om de keuze tussen het aankopen van technologie en het zelf ontwikkelen ervan. Het kunstmestbedrijf van DSM, het Stikstofbindingsbedrijf SBB, vormt in de periode 1925-1970 de focus van het onderzoek. Het SBB is geanalyseerd vanuit het perspectief van zowel de markt voor technologie als vanuit DSMs interne capaciteiten.

Arjan van Rooij (1974) verdedigt donderdag 27 mei zijn proefschrift aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Promotoren zijn prof.dr. Ernst Homburg, hoogleraar geschiedenis van wetenschap en techniek en hun onderlinge samenhang aan de Universiteit Maastricht en prof.dr. Johan Schot, hoogleraar historie der techniek aan de TU/e. Arjan van Rooij studeerde in 1998 af in de cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Hij werkt nu als onderzoeker bij de faculteit Technologie Management van de TU/e aan een project op het gebied van industriële research en innovatie in Nederland in de 20ste eeuw.

Technologiemarkten en R&D
In de loop van haar geschiedenis ontwikkelde DSM (opgericht in 1902) zich van kolen naar chemie. De onderzoeks- en
ontwikkelingsactiviteiten (Research&Development - R&D) van het bedrijf speelden daarbij een belangrijke rol. Onderzoeker Arjan van Rooij laat echter zien dat dit maar een deel van het verhaal is: het aankopen van technologie, op verschillende manieren en in verschillende vormen, speelde een net zo belangrijke rol.
De productie van kunstmest vormt een belangrijke schakel in DSMs transformatie van kolen naar chemie. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was de kunstmestindustrie een vooraanstaande, hoogtechnologische sector van de chemie, terwijl DSM een bedrijf was geheel gericht op kolen. De markt voor technologie, gespecialiseerde bedrijven die fabrieken bouwden voor de chemische industrie, bood DSM de kans de kunstmestindustrie te betreden. Het kopen en verkopen van technologie was echter geen alledaags gegeven. Eerder onderzoek heeft laten zien dat er barrières zijn die het verhandelen van technologie moeilijk maken, en anderzijds de eigen R&D juist belangrijk maken. Historische studies naar R&D bevestigen dit beeld in de zin dat zij laten zien dat het aankopen van technologie alleen belangrijk is wanneer de eigen capaciteiten in de fase van opbouw verkeren. Door te kijken naar de manier waarop DSM haar kunstmestfabrieken bouwde, en met name door te kijken naar de bron van de technologie die in deze fabrieken werd gebruikt, heeft drs. Van Rooij onderzocht waarom en hoe technologie werd aangekocht, en waarom en hoe deze zelf werd ontwikkeld. Verschillende factoren worden aangedragen die het aankopen van technologie kunnen verklaren. Bovendien blijkt dat de manier waarop technologie aangekocht wordt, en de vorm waarin het aangekocht wordt, een cruciale rol spelen bij het overwinnen van de barrières die technologieaankopen moeilijk maken.

Het proefschrift van Arjan van Rooij laat ook zien dat technologieaankopen niet alleen een rol spelen als de interne capaciteiten nog in de fase van de opbouw zitten maar ook daarna. De eerste wagon kunstmest verliet het terrein van DSM in 1930 en pas acht jaar later viel het besluit om een R&D-laboratorium op te zetten. Dat laboratorium ontwikkelde zich na de Tweede Wereldoorlog tot één van de grootste in haar soort in Nederland, maar DSM bleef technologie aankopen. Het bedrijf ontwikkelde vooraanstaande processen en kocht ook cruciale technologieën in. Daarbij speelde de gekozen strategie een belangrijke rol.
In zijn dissertatie Building plants kijkt promovendus Arjan van Rooij vanuit de fabrieken naar het kunstmestbedrijf van DSM en analyseert hij de keuze voor het aankopen of zelf ontwikkelen van technologie. Hij geeft zodoende een unieke kijk op de ontwikkeling van een deel van een groot Nederlands bedrijf.