Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT DONDERDAG 27 MEI 16.30 UUR

PERSBERICHT
Leidschendam, 27 mei 2004

"CAO's niet meer van deze tijd"

RND wil minder regels in de CAO

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) roept op tot een ingrijpende modernisering van CAO's. De werkgevers, aangesloten bij de RND, willen alleen een CAO op hoofdlijnen afsluiten met de vakbonden. Een dergelijke CAO moet de basis vormen voor een nadere invulling met de ondernemingsraad van winkelbedrijven. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor maatwerk en flexibiliteit per onderneming, waarvan werknemers en werkgevers profiteren. Deze oproep doet de heer drs. R. Jacobs, scheidend Directeur Arbeidszaken, tijdens de presentatie van het RND Jaarverslag 2003. Het jaarverslag wordt overhandigd aan minister Zalm van Financiën.

Gewijzigde arbeidsverhoudingen, gebaseerd op een grotere eigen verantwoordelijkheid van de werknemer, vragen om een gemoderniseerde CAO waarin niet alle afspraken centraal en in detail moeten worden vastgelegd. Afspraken komen beter tot hun recht in bedrijfsregelingen. Die kunnen immers in goed overleg met de ondernemingsraad worden overeengekomen. "Het knellend keurslijf van onderhandelingen over CAO's moet uit de polderklei getrokken worden en ingevuld worden daar waar het thuis hoort: met werknemers binnen de bedrijven. Alleen dan krijgen we een CAO die past bij het huidige economische klimaat", aldus Jacobs. Volgens Jacobs moeten werknemers en werkgevers zélf binnen de winkelbedrijven afspraken maken rond werkroosters, verlofregelingen, warme maaltijden, kinderopvang, de eigen verantwoordelijkheid voor werknemers in de kosten van kort verzuim en een moderne regeling voor oudere werknemers.

Tevens plaatst Jacobs kritische kanttekeningen bij het bestaansrecht van Sociale Fondsen. Dat zijn algemeen verbindend verklaarde afspraken over financiële middelen, betaald uit werkgeverspremies. Zonder een verplichte bijdrage van werkgevers aan een Sociaal Fonds komt in de detailhandel geen branche-CAO tot stand. De besteding van deze omvangrijke fondsen beïnvloedt de onafhankelijkheid van de betreffende werkgevers- en werknemersorganisaties om tot afspraken te komen. Jacobs: "Vakbonden hebben een oneigenlijke prikkel voor het onderhandelingsresultaat, omdat ze onderhandelen met de geopende portemonnee van de werkgever in de hand". Uit berekeningen van de RND blijkt dat er jaarlijks door werkgevers in de detailhandel ¤ 38,5 miljoen in deze fondsen moet worden gestort. Daarom pleit Jacobs voor het afschaffen van het algemeen verbindend verklaren van deze fondsen en adviseert hij het afsluiten van verenigings-CAO's.

Jacobs houdt tevens een pleidooi voor het behoud van werkgelegenheid voor oudere werknemers. Deze werkgelegenheid wordt bedreigd door loonafspraken in bestaande CAO's. In combinatie met een lagere arbeidsproductiviteit van ouderen, kan ongewenste uitstoot van arbeid plaatsvinden. Naast maatwerkoplossingen binnen ondernemingen roept de RND op om de bestaande fiscale faciliteiten voor oudere werknemers op korte termijn uit te breiden.

Tot slot spreekt Jacobs de hoop uit dat CAO-partijen in de detailhandel de komende jaren de 0-lijn handhaven om een verlies van banen in de detailhandel zoveel mogelijk te beperken.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.