Socialistische Partij

SP wil bezemkast minister Dekker huren

27-05-2004 * SP-Kamerlid Krista van Velzen voorspelt een run op bezemkasten als de gelekte plannen over het huurbeleid morgen door de ministerraad worden geaccepteerd. Om iedereen voor te zijn, zal zij morgen vóór aanvang van de ministerraad samen met woningzoekenden aan minister Dekker vragen of zij háár bezemkast mogen huren. Van Velzen: "Als calculerend burger moet je ook een beetje vooruit denken. Sociale huurwoningen worden straks onbetaalbaar en de bezemkast van minister Dekker zal vast niet krap zijn."

Van Velzen: "Je kunt op je vingers natellen dat de huren de pan uit zullen rijzen, zolang er niet genoeg aanbod van betaalbare huurwoningen is. Daar zijn juist de mensen met lagere inkomens de dupe van. Door regelgeving over maximale huurstijgingen genieten nog enige bescherming, maar dat is straks afgelopen." Van Velzen wil snel met de minister in debat over dit dramatisch slechte plan.

"Het is goed dat er nu eindelijk meer huurwoningen bijgebouwd zullen gaan worden," stelt Van Velzen. "Maar dat de minister vergeten is dat er vooral vraag is naar goedkopere huurwoningen, is erg pijnlijk. Door het vrijgeven van de huren zal Dekker de kosten van de bouw van dure huur- en koopwoningen op deze huurders afwentelen. Dat is bijzonder wrang, zeker nu duidelijk is geworden dat woningcorporaties vele miljarden euro's op de plank hebben liggen. Daarnaast heeft de minister een wijziging van de huursubsidiewet voorgesteld waardoor mensen ook nog minder huursubsidie krijgen. De huurder wordt zo definitief vogelvrij verklaard."

"Dekker zou beter eens haar sloopbeleid onder de loep nemen. Duizenden naoorlogse huurwoningen worden gesloopt terwijl die nog best goed en betaalbaar te renoveren zijn."

Vóór aanvang van de ministerraad (even voor 10:00 uur) zal Van Velzen zich melden bij de ingang van de Trêveszaal, samen met een groep woningzoekenden die hun hele bezit meezeulen, op zoek naar een woning.