Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 27-5-2004

Brief Favié over convenant medicijnen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2479325

27 mei 2004

In uw brief van 26 april jl. vraagt u mij om een reactie op de brief van de heer M. Favié van de KNMP inzake het AO Convenant d.d. 18 maart 2004. In deze brief reageert de heer Favié op een artikel in de Volkskrant van 17 maart 2004, waarin wordt gesteld dat apothekers zich verzetten tegen de bezuinigingen op medicijnen zoals afgesproken in het convenant tussen VWS, Zorgverzekeraars Nederland, de KNMP en de Bogin.

Met het convenant is een financiële taakstelling gemoeid van EUR 622 miljoen in 2004. Om dit bedrag te realiseren is afgesproken dat de apotheekinkoopprijzen van generieke geneesmiddelen met gemiddeld 40% (incl. clawback) zullen dalen t.o.v. de omzetwaarde van 1 januari 2004. Daarnaast is afgesproken dat verzekeraars en apotheekhoudenden in de medewerkersovereenkomsten afspraken opnemen over het tenminste handhaven van het huidige substitutieniveau en het afleveren en declareren van geneesmiddelen met de laagste apotheekinkoopprijzen. Ten aanzien van dat laatste kan in individuele gevallen een zogenaamde `bandbreedte' worden overeengekomen.

Het is gebruikelijk dat verzekeraars en zorgaanbieders onderhandelen over medewerkersovereenkomsten, dat is in de huidige situatie met het convenant niet anders. In de overeenkomsten worden immers ook afspraken gemaakt die buiten de werkingssfeer van het convenant vallen. Ik heb er dan ook begrip voor dat partijen zich in het kader van deze onderhandeling bedienen van bepaalde
onderhandelingstactieken, mits deze niet in strijd zijn met de afspraken in het convenant en de contractonderhandelingen niet onnodig vertragen.

Naar mijn mening is daar in het onderhavige geval geen sprake van. Volgens informatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het merendeel van de zorgverzekeraars in de medewerkersovereenkomsten voor 2004 afspraken opgenomen over het handhaven van het huidige substitutieniveau, het afleveren en declareren van het geneesmiddel met de laagste prijs (veelal met bandbreedte) én het niet-terugvorderen van de opbrengst van de maatregel `De Geus' over de laatste vier maanden van 2003. Gesprekken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over deze onderwerpen zijn volop gaande.

De KNMP en ZN hebben gezamenlijk twee circulaires uitgebracht met een toelichting op een aantal afspraken uit het convenant, waaronder over hoe om te gaan met de bovengenoemde bandbreedte. Verder zullen de KNMP en ZN aan contractpartijen gezamenlijk uitleg over het convenant geven.

Wat betreft de besparing die met het convenant gerealiseerd moet worden kan ik het volgende opmerken. De prijzen van generieke geneesmiddelen zijn sinds het sluiten van het convenant aanzienlijk gedaald, de gemiddelde prijsverlaging binnen de generieke markt (inclusief clawback) bedraagt op dit moment ca. 37%. De totale prijsverlaging in het eerste kwartaal van 2004 komt uit op ruim 13% (ook de prijzen van merkgeneesmiddelen en parallelgeïmporteerde geneesmiddelen zijn gedaald). Voor het bepalen van de totale opbrengst moet echter ook rekening worden gehouden met de volumeontwikkelingen en mogelijke verschuivingen in de afzet naar duurdere geneesmiddelen.

Om de convenantsafspraak een daling ten opzichte van de gemiddelde omzetwaarde januari 2004 met 40% geheel te realiseren, heb ik met ZN, KNMP en Bogin afgesproken het verloop van de opbrengst nauwkeurig te monitoren zodat partijen zonodig aanvullende maatregelen kunnen nemen. Ik ga er vooralsnog vanuit dat de beoogde taakstelling wordt gerealiseerd.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst