VVD EUROPEES PARLEMENT

Jules Maaten reikt Blauwe Vlaggen uit

LET OP Embargo tot en met 28 mei 2004 11:00

Den Helder, 28 mei 2004

Jules Maaten, VVD-lijsttrekker en rapporteur voor de Europese zwemwaterrichtlijn, reikte vandaag samen met ANWB hoofddirecteur Guido van Woerkom in Den Helder aan 34 stranden en 40 jachthavens de Blauwe Vlag uit. De Blauwe Vlag is een jaarlijkse internationale onderscheiding die wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn.

In oktober 2003 nam het Europees Parlement het plan van Jules Maaten aan om zwemmers informatie te geven over de actuele kwaliteit van het zwemwater. Nu is het nog zo dat de zwemwaterkwaliteit gebaseerd is op de resultaten van het afgelopen jaar. Het plan kan echter alleen in werking treden als de Europese ministers hun goedkeuring verlenen. De Europese ministers stellen dit besluit echter al meer dan een half jaar uit.

Jules Maaten: .Als het aan de Europese ministers ligt krijgen zwemmers geen betere informatie. Ik juich het daarom toe dat de ANWB zijn verantwoordelijkheid neemt de zwemmer wel te informeren over de kwaliteit van de Nederlandse stranden. Ik roep de ministers bij deze nog eens op om op korte termijn mijn plan aan te nemen, zodat de strandgasten wel de informatie krijgen waar ze recht op hebben..
---