Gemeente Alkmaar


Nog voor het weekend fietsers toch over kruispunt bij Beverkoog

De Fietsersbond en de gemeente Alkmaar hebben in goed overleg een oplossing gevonden voor fietsers die gebruikmaken van de route Alkmaar-Heerhugowaard via de Nollenweg. Door wegwerkzaamheden aan het kruispunt Herenweg/ Robbenkoog bij bedrijventerrein Beverkoog moeten (brom)fietsers nu nog een alternatieve route nemen. Deze huidige omleidingsroute is circa anderhalve kilometer om. De Fietsersbond en de gemeente Alkmaar hebben een alternatief gevonden waarbij omrijden niet nodig is.

Na onderzoek is gebleken, dat fietsers via een veilige route hun weg over het kruispunt kunnen vervolgen. Naast de tijdelijke autoroute wordt een provisorisch fietspad van betonplaten aangelegd. Vanaf vrijdag 28 mei kunnen fietsers van de nieuwe route gebruikmaken. Alle wijzigingen gelden gedurende de wegwerkzaamheden, die tot vrijdag 23 juli plaatsvinden.

Wethouder Kloos, verkeer: `Ik ben tevreden dat we samen met de Fietsersbond een goede en veilige route hebben kunnen realiseren voor de fietsers. Mijn uitgangspunt is dat er voor alle vormen van vervoer ruimte moet zijn in onze stad, waarbij we de verkeersveiligheid niet uit het oog verliezen.'
Fietsersbondafdelingsvoorzitter Piet van der Linden: `Het is jammer dat fietsers last hebben gehad van de onduidelijke situatie. Gelukkig heeft de gemeente zich zeer positief opgesteld om samen met de Fietsersbond snel tot een goede oplossing te komen. Bovendien zijn er voor de toekomst duidelijke afspraken gemaakt.'

Voor het auto- en vrachtverkeer geldt:
Het auto- en vrachtverkeer van en naar de Beverkoog kan via de kruising zelf blijven rijden. De weg is via de berm en het bestaande fietspad omgelegd. Er gaat één autobaan naar en één autobaan van de Beverkoog. Voor de verkeerslichten kunnen auto's weer over de hele breedte van de weg rijden.
De Herenweg is voor het autoverkeer vanaf de kruising niet bereikbaar. Omleidingsroute voor autoverkeer richting St. Pancras loopt via de Vroonermeer (Nollenweg - N245 - Kruissloot).

Bus 155
Gedurende de werkzaamheden vervallen van buslijn 155 de haltes op de Herenweg tussen de Kruissloot en de kruising bij de Beverkoog. Voor busreizigers die op de Beverkoog moeten zijn, is de halte Kruissloot de dichtstbijzijnde. De reizigers kunnen vervolgens lopend via de Achterweg de Beverkoog bereiken. De bus volgt dezelfde omleidingsroute als het autoverkeer, via de Vroonermeer (Nollenweg - N245 - Kruissloot).

28 mei 2004