KNWV

29/5/2004
TOPZEILEN: Spa Regatta- Vrijdag 28 mei/ Dag 3:


--> Spa Regatta-Dag 3
De Spa Regatta is een belangrijke internationale zeilcompetitie gevaren in Medemblik op het noordelijke deel van het IJsselmeer. Meer dan 1000 zeilers uit meer dan 60 landen doen mee. De wedstrijden gaan door tot en met zondag 30 mei.
Olympische Spelen
De Spa Regatta is belangrijk voor de 4 klassen waar Oranje geen Athene ticket heeft. Carolijn Brouwer moet vormbehoud ( binnen de eerste 12 plaatsen) tonen in de Europe. Voor de Finn, Laser en 49er zijn de eisen strenger. Nominatie is een voorwaarde, bij de eerste 6 plaatsen tijdens de Spa Regatta.
Meteo
Prachtig zonnig weer op het IJsselmeer vandaag, maar erg weinig wind, windkracht 1, 2 met veel windshiften en grote drukverschillen. Toen iedereen van het water was, begon het te waaien, windkracht 3-4. Europe
Na 9 wedstrijden staat Carolijn Brouwer 15de. Vandaag ging het minder bij Carolijn na de mooie resultaten van gisteren. Een 30, 21 en een 16. Merel Witteveen staat 16de overall.
Mistral Men
Joeri Van Dijk had een topdag met een 1ste en een 3de plaats. De snelheid was uitstekend want in de wedstrijd die Joeri won lag hij bijna een rak voor op nummer 2. Overall 1.
Yngling
Een 12 en een 18 voor Annelies Thies, Annemieke Bes en Petronella de Jong. Ondanks de getallen boven de 10, staan de dames 4de. Iedereen vaart zeer onregelmatig door de sterk wisselende omstandigheden. Team Hin staat 14de na een 15de en 2de plaats vandaag.
Tornado
Mitch Booth en Herbert Dercksen waren niet tevreden vandaag. Een nieuw grootzeil en een nieuwe mast gaven niet direct de juiste trim. Met een 9, 13 en 12 staan de heren 6de overall. Mischa Heemskerk vaart met een nieuwe partner, Pieter van Ruitenberg en staat 20ste.
Voor de Fransen is de Sparegatta allesbeslissend voor het ticket naar Athene. Het gaat tussen het team van Backes/Voiron (2 overall) die een
1, 2 en 2 noteerde en het team van Guichard/Espagnon (5 overall) die een 2, 16, en 11 op lieten schrijven. Het eindresultaat alleen is niet genoeg voor de uiteindelijke beslissing. De Franse zeilbond onder aanvoering van selectievoorzitter Henry Bacchini beslist na de Sparegatta wie er naar de Spelen gaat.
Laser
Marc de Haas gaf het vanochtend al aan.'Ik ga het hier op Spa
afmaken'. Hij voegde de daad bij het woord want met een 4, 6 en een 8 staat Marc 8ste, 2 plaatsen van een nominatieplaats af. Ook Arne Nieuwenhuis is flink gestegen in het algemeen klassement met een 3, 3 en 4. Overall 11de. Eduardo Van Vianen staat 15de en Pieter Jan Postma staat 24ste.
Finn
Jaap Zielhuis kon zijn nominatiekoers niet vasthouden vandaag. Een 25 en een OCS brengt Jaap op plaats 11. Stefan de Vries staat 28ste. 49er
Mats Hellman en Pim Nieuwenhuis doen nog steeds zeer goed mee in het sterke 49er veld.
Met een 8, 5 en 18 staan de kersverse teamleden op plaats 9.
Star
Mark Neeleman en Peter Van Niekerk zeilden een 4de en een 16de plaats. Vooral de laatste wedstrijd was zenuwtergend door het gebrek aan wind. Veel Stars eindigden buiten de tijdslimiet.
Roy Heiner staat nu 11de en Serge Kats staat 18de.
470 Heren
Sven en Kalle Coster varen steady. Coach Dick Coster gaf als opdracht mee voor Spa. In het midden starten, niet cornerbangen en iedere wedstrijd in de eerste 10 finishen. Tegen de natuur in van Sven en Kalle in gaat dit goed. Een 7, 5 en 8 brengt het team op plaats 4. 470 Dames
Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse staan nog steeds 1 met een 3, 1 en een 2 vandaag. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout maken het Nederlandse feestje kompleet met plaats 2 overall. Vandaag zeilden de winnaars van de spa Regatta 2003 een 2, 2 en 4.
Voor de complete uitslagen: www.Sparegatta.org

www.sparegatta.org hans.bouscholte@watersportverbond.nl www.sailing.org

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl