Ingezonden persbericht


Inauguratie Prof.dr. H.C. Schouten benoemd in de Faculteit der Geneeskunde tot bijzonder hoogleraar Interne Geneeskunde in het bijzonder de intensieve haematologische zorg en stamceltransplantatie.

Titel: "Van bloedzuiger naar stamceltransplantatie; en terug?

Vrijdag 28 mei 2004, 16.30 uur

Na zijn geneeskunde studie aan de RU Utrecht en zijn opleiding interne geneeskunde in Gouda en Rotterdam afgerond te hebben werd Harry Schouten (1953) opgeleid tot haematoloog-oncoloog aan de dr Daniel den Hoedkliniek in Rotterdam. Vervolgens besteedde hij enige tijd aan basaal onderzoek in de dr Daniel den Hoedkliniek en (pre)klinisch onderzoek aan de University of Nebraska Medical Center, als Klinisch Fellow van het Koningin Wilhelmina Fonds/Nederlandse Kankerbestrijding. Hier werd de basis gelegd voor de dissertatie: "Chromosomal abnormalities in hematological malignancies" (1991).

Sedert 1989 is hij werkzaam binnen de afdeling Interne Geneeskunde divisie haematologie-oncologie van het academisch ziekenhuis Maastricht (momenteel als hoofd). Hij is hier verantwoordelijk voor de haematologische intensieve zorg (behandeling van haematologische maligniteiten) en het stamceltransplantatie programma. Stamceltransplantaties vormen een belangrijke en effectieve toepassing van immunotherapie in de bestrijding van kanker. Dit wordt vorm gegeven in een translationeel onderzoeksprogramma.

Hij heeft diverse bestuursfuncties vervuld, waarvan momenteel participatie in de besturen van HOVON (stichting ter bevordering van haematologisch onderzoek bij volwassenen in Nederland) en de European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT), als treasurer, de belangrijkste zijn.

Afdeling Communicatie en Relatiebeheer

Universiteit Maastricht

Tel. 043-3882765