Universiteit van Amsterdam

De dynamiek van de ontwikkelingspsychologie


Oratie Psychologie


vrijdag 28 mei 14.30 uur

Prof. dr. H.L.J. van der Maas, hoogleraar Analyse en modellering van niet-lineaire psychologische processen in de ontwikkelingspsychologie: De dynamiek van de ontwikkelingspsychologie.

De wetenschappelijke studie van de psychologische ontwikkeling is niet eenvoudig. In de beantwoording van elementaire vragen over ontwikkelingsprocessen stuiten we op conceptuele en technische problemen waarvan de oplossing voorlopig nog niet in zicht is. Tegelijkertijd is er een enorm toepassingveld voor ontwikkelingspsychologische kennis. De behoefte aan pedagogische visies, onderwijskundige methoden, interventietechnieken en diagnostische instrumenten neemt alsmaar toe. Ontwikkelingspsychologen die op deze behoefte reageren bevinden zich echter op een dunne scheidslijn tussen wetenschap en huis-, tuin- en keukenpsychologie. In zijn oratie betoogt Han van der Maas dat fundamenteel onderzoek in de ontwikkelingspsychologie het enige lange termijn antwoord is op dit toepassingsdilemma. Als voorbeeld gaat hij onder andere in op de discussie over kinderopvang. Ook bespreekt hij het onderzoek naar de toepassing van niet-lineaire dynamische modellen in de ontwikkelingspsychologie.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.