Persbericht

Programma Pinksterlanddagen 2004

Van vrijdag 28 mei tot en met maandag 31 mei vinden in het Friese Appelscha de traditionele Pinksterlanddagen plaats. Deze jaarlijkse manifestatie van de anarchistische beweging in Nederland vindt reeds vanaf 1934 plaats op het eigen terrein 'tot Vrijheidsbezinning'in het voormalige veendorp dat eens een bolwerk vormde van opstandigheid.
Het programma voor de Pinksterlanddagen kent een aantal opmerkelijke hoogtepunten. De komst van Israëlische anarchisten en die samen met Palestijnse bewoners ageren tegen de muur waarmee de regering terroristen denkt af te schrikken, behoort daar zeker toe. Deze 'Anarchists against de Wall' hebben vanaf eind 2003 voortdurend actie gevoerd. Daarbij vielen zwaargewonden te betreuren als gevolg van beschietingen door het Israëlische leger. Opmerkelijk is tevens het optreden van oud-Spanjestrijder Abel Paz. Hij geldt als de belangrijkste historicus over de Spaanse Burgeroorlog van anarchistische huize. Zoals bekend waren de anarchisten in Spanje getalsmatig sterk en vormden zij in de burgeroorlog een factor van betekenis. De inmiddels 83-jarige Paz was actief in deze periode van de burgeroorlog ('36-'39) en zat vervolgens jarenlang vast in de kerkers van Franco. Paz schreef ondermeer over de bekende anarchistische voorman Durutti en is de laatste jaren voortdurend op pad om de jongere generaties van zijn ervaringen op de hoogte te stellen. Voorts presenteert het Dierenbevrijdingsfront het nieuwe dierenrechtenmagazine 'Change', organiseert Basta een program rond de Europese Unie, besteedt de Anarchistische Groep Amsterdam aandacht aan politieke gevangenen, en vinden er een drietal lezingen plaats. Ron Blom die onlangs een dissertatie over het verzet van soldaten in de Eerste Wereldoorlog afrondde, verhaalt over de rol van anarchisten in deze periode. Het verzet van Nederlandse anarchisten in de Tweede Wereldoorlog is het onderwerp van Arie Hazekamp. Iris Schutte publiceerde onlangs het fraaie boekwerk 'Interfering' dat handelt over interventies in de publieke ruimte.
Het cultureel program is gevulde met optredens van de veelzijdige bands René Biname (Belgie) en het Franse WAK. Een keur aan dichters geeft acte de presence, en diverse films worden vertoond. Uiteraard ontbreekt de Bonte Avond niet waar iedereen een steentje aan kan bijdragen. Organic Chaos draait een videoprogramma en Itakha neemt haar tentoonstelling over anarchisme mee. Uiteraard verzorgt Rampenplan de warme hap en is er in de kantine biologische waar te koop waaronder brood. De theetent uit Wageningen en een initiatief uit Amsterdam verzorgen hapjes voor tussendoor. En als klap op de vuurpijl is er een op zonne-energie werkende ijscokraam aanwezig die veganistisch ijs tegen schappelijke prijzen verkoopt.
De toegang van de Pinksterlanddagen bedraagt slechts 10 euro. Neem tent en slaapspullen mee. Het festival vindt plaats op het terrein 'tot Vrijheidsbezinning', Aekingaweg 1a in appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (uitstappen halte kamelenmarkt) en met de auto via de N31. Meer informatie is te vinden op www.pinksterlanddagen.nl, het mailadres is pinksterlanddagen@hotmail.com.

Voorbereidingsgroep Pinksterlanddagen 2004
Aekingaweg 1a
Appelscha
0516-431878