TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 26-05-2004

Televisie
TROS TV SHOW
Uitzending vrijdag 28 mei
Nederland 2 - 21.34 uur

IVO NIEHE OP BEZOEK BIJ RUUD LUBBERS

In de TROS TV SHOW van vrijdag 28 mei heeft Ivo Niehe een ontmoeting met de in opspraak geraakte Ruud Lubbers. Thuis in Rotterdam en in Lubbers' appartement in Genève vertelt de man die twaalf jaar premier van ons land was over zijn hartproblemen ("Vorig jaar kreeg ik een eerste waarschuwing. Ik zit nu dan ook elke ochtend een half uur op de hometrainer"), de reactie op zijn benoeming ("Mijn oudste kleindochter zei: "Dit is helemaal niets, opa moet voor de panda's blijven zorgen"")
- Lubbers was toen voorzitter van het WNF.

Lubbers haalt nog een keer uit naar Helmuth Kohl, die hem in zijn eentje afhield van zijn droombaan als voorzitter van de Europese Commissie. We zien Lubbers op reis door Afrika ("Ik ben er niet goed in om alleen maar te bemoedigen, ik ga onmiddellijk werken aan een plan."), tijdens de uitreiking van de Van Oldebarneveltpenning in aanwezigheid van het complete gezin, in Genève thuis op de hometrainer en we volgen een complete werkdag op het hoofdkantoor. Lubbers vertelt over zijn doel: "Elk jaar een miljoen vluchtelingen minder, maar vooral duidelijk maken dat vluchtelingen niet zielig zijn, maar kracht hebben en waardevolle mensen zijn."

De gesprekken werden gehouden een paar dagen voor alle commotie ontstond rond Lubbers vermeende foute gedrag tegenover een aantal vrouwelijke medewerkers. Ivo Niehe: "Het geeft zijn uitspraken soms een opmerkelijke dimensie. Zoals toen hij de Amerikanen geschoffeerd had vanwege hun asielbeleid en de VS daar niet blij mee was. Lubbers zei toen dat hij alles in de wereld al had gezien. Als ze hem ontslaan omdat hij ze te hard had aangepakt, zou dat prachtig zijn!"

Niehe: "Het is de tweede keer dat mijn ontmoeting met Lubbers merkwaardig getimed is. De vorige keer l iet hij het een paar uur voor de uitzending afweten omdat hij niet met Brinkman aan tafel wilde."

Verder in de TROS TV SHOW een portret van pianiste/entertainer Pia Beck. Ze stond in de jaren '60 op het punt om een grote carrière te maken in Amerika, maar koos voor de liefde; haar vriendin Marga.