Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

LSVb waarschuwt: Studentenkamer wordt onbetaalbaar

Utrecht 27 mei 2004 - Vrijdag 28 mei wordt in de ministerraad gesproken over het voorstel van minister Dekker van VROM om de maximale huurprijsstijging los te laten. Op dit moment is de maximaal toegestane stijging van de huurprijzen nog gekoppeld aan het (gemiddelde) inflatiepercentage. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vreest dat woningcorporaties en particuliere verhuurders, gelet op de grote woningnood, de huren flink zullen verhogen. Een studentenkamer wordt dan écht onbetaalbaar.

Volgens het door het ministerie van VROM ontworpen puntensysteem mag een gemiddelde studentenkamer gemiddeld 14,15 Euro per vierkante meter kosten. Uit onderzoek van de LSVb in de zomer van 2003 bleek dat de gemiddelde kamerprijs in tien van de twaalf grote studentensteden boven het toegestane maximum ligt. Amsterdam en Utrecht spannen de kroon. Daar wordt regelmatig het dubbele van de wettelijke kamerprijs betaald.

De LSVb vreest dat het voorstel van minister Dekker van VROM de kamerprijzen nóg verder laat stijgen. LSVb-voorzitter Floris van Eijk: "Er is momenteel nauwelijks controle op de maximale huurprijs. Als we nu ook nog de maximale huurprijsstijging gaan loslaten, dan zijn studenten dus extra de dupe." Minister Dekker denkt dat woningcorporaties meer studentenkamers zullen bouwen als ze hogere huren mogen vragen. De LSVb gelooft daar niets van. De woningnood onder studenten is zó groot, dat verhuurders de prijzen straffeloos kunnen opdrijven.

Van Eijk: "Als Dekker de woningnood écht op wil lossen, dan moet ze snel huursubsidie voor studentenkamers mogelijk maken. Dat is de grootste stimulans voor corporaties om studentenkamers te bouwen. Er is al anderhalf jaar geleden een motie met deze strekking aangenomen. Het wordt tijd dat Dekker die eens gaat uitvoeren."