Universiteit Twente

Studenten Advanced Technology gaan innovaties werkelijk maken

Nieuwe brede technische bachelor
Handen en voeten geven aan innovatie: dat kunnen straks afgestudeerden van de opleiding Advanced Technology. Deze nieuwe opleiding gaat per september 2004 van start aan de Universiteit Twente en is de eerste brede technische bachelor in Nederland. De afgestudeerden gaan zich begeven op de raakvlakken van nieuwe technologiegebieden. Ze weten technologische kennis te vertalen in nieuwe productideeën en krijgen daarvoor een brede technische en wetenschappelijke basis met extra vakken over ondernemerschap en innovatie.
De nieuwe bachelor-opleiding, die voluit Avanced Technology, Science & Innovation heet, bereidt studenten voor op een sleutelrol in productinnovatie. De opleiding zal gebruik maken van de nieuwste ontwikkelingen op onderwijs gebied. Technologische innovatie vindt steeds vaker plaats op de raakvlakken tussen de `klassieke' disciplines. Dat is bij uitstek het gebied van de onverwachte vondsten. Nanotechnologie is een voorbeeld van zo'n gebied dat niet in de klassieke hokjes past. Een opleiding die zich begeeft op deze raakvlakken, levert mensen af die een goed oog hebben voor de state-of-the-art van verschillende technologie- en wetenschapsgebieden en voor de praktische toepasbaarheid.
Meteen aan de slag
Die benadering begint op `dag één' van de studie. Studenten AT gaan meteen aan de slag met projecten die hun creativiteit en nieuwsgierigheid prikkelen. Geen reeks van vakken waarvan de samenhang pas later blijkt, maar projecten vanwaaruit vanzelf vraag naar kennis ontstaat.
Eenmaal afgestudeerd, zullen `AT-ers' hun ideeën gaan verwezenlijken in een eigen onderneming of ze zullen een belangrijke `samenbindende' rol krijgen in een multidisciplinair ontwerpteam. Ze geven innovatie handen en voeten. Daarnaast geeft de nieuwe bachelor toegang tot een groot aantal technische masteropleidingen. Advanced Technology wordt verzorgd door de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente.
Voor meer informatie over de opleiding: (www.techniek-studeren.nl) of voorlichter Marlies Drent, 053 4893171
Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 489 4244, w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 28-05-2004 © Universiteit Twente Printversie