Gemeente Rotterdam

Het toezicht op straat door de gemeente wordt de komende jaren verbeterd. Er zal geleidelijk een nieuw soort toezichthouder op straat komen: de interventiemedewerker. In de Voorjaarsnota 2004 trekt het College 26 miljoen euro uit voor de realisatie van deze kwaliteitsverbetering.

De nieuwe medewerker stelt zich actief op: spreekt mensen aan op hun gedrag en intervenieert. Ook zal de interventiemedewerker erop toegerust worden om bestuurlijke boetes uit te delen, zodra deze maatregel van het parlement toegepast mag worden.

In het collegeprogramma Het nieuwe elan was al opgenomen om 100 van deze mensen te werven en op te leiden en de eerste 25 van deze groep lopen inmiddels op straat. In het kader van de Motie Nachtwachten (Leefbaar Rotterdam) komen in de komende jaren nog eens 100 brede handhavers op straat. In de Voorjaarsnota van 2004 is geld vrijgemaakt om tot 2008 nog eens 200 interventiemedewerkers op te leiden.

Het gaat hier met name om een kwalitatieve verbetering. Dat wil zeggen dat het huidige aantal van zon 600 toezichthouders gehandhaafd blijft. (Het aantal toezichthouders op straat zal licht toenenemen met enkele tientallen)

Met deze extra impuls voor de Dienst Stadstoezicht komt de gemeente tegemoet aan de toenemende roep van burgers, deelgemeenten en ketenpartners om kwalitatief hoogwaardiger toezicht. De inzet van de nieuwe toezichthouders moet leiden tot een schonere en veiligere stad en het vertrouwen van mensen op een veilige straat.

Bron: Bestuursdienst, 27-05-2004