Hogeschool van Amsterdam

Hogeschool van Amsterdam ondersteunt mkb-ondernemers

(28 mei 2004)

Vanaf nu kunnen bedrijven uit het midden- en klein bedrijf (mkb) hun vragen en problemen op het gebied van techniek of ICT via een speciale website rechtstreeks voorleggen aan in deze vakgebieden gespecialiseerde docenten en studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dit is het resultaat van intensieve samenwerking tussen de HvA, het Regionaal TechnoCentrum Amsterdam (RTCA) en Syntens, een innovatienetwerk voor ondernemers. De kennisuitwisseling die door de website mogelijk wordt, ondersteunt het midden- en klein bedrijf bij het innoveren.

De nieuwe website, www.kennistransfer-mkb.hva.nl, komt voort uit het mkb-platform 'De Amsterdamse Ingenieur in opleiding', dat is opgezet door het RTCA als een samenwerkingsverband tussen bedrijven, onderwijs, overheid en andere betrokken organisaties. Mkb-ondernemers in de regio Amsterdam kunnen vraagstukken of problemen die spelen binnen hun bedrijf, via de nieuwe website eenvoudig aanbieden aan de HvA, zonder zich te hoeven verdiepen in de verschillen tussen de specifieke opleidingen van de hogeschool. Na ontvangst van de vraag wordt deze rechtstreeks neergelegd bij de juiste opleiding. HvA-studenten analyseren de vraagstukken vervolgens en lossen ze op tijdens stages, afstudeeropdrachten of in studieprojecten.

Deze intensieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven zorgt voor innovatieve kennisuitwisseling op het gebied van onder meer bedrijfskunde, bouwkunde, logistiek, civiele techniek, elektrotechniek, vastgoedkunde, werktuigbouwkunde, aviation en ICT. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om theoretisch onderzoek, haalbaarheidsstudies, automatisering, het ontwerpen, bouwen en testen van systemen, het schrijven van (ISO)handboeken of het ontwikkelen van oplossingen en het formuleren van aanbevelingen.

www.kennistransfer-mkb.hva.nl fungeert als één loket en vormt een regionaal verdeelpunt van kennis en expertise: vraag en aanbod van kennis op het gebied van techniek en ICT komen er samen en je vindt er transparante informatie over stagemogelijkheden en opleidingen. Het midden- en kleinbedrijf profiteert op deze manier van de kennis van de HvA.