De Unie


Wiijzigingen CAO

'Verrassingen' in de TLN-CAO

Algemeen verbindend per 18-02-2004
Op 18 februari 2004 werd de TLN-CAO, met een looptijd van 1 jaar algemeen verbindend verklaard, d.w.z. dat deze CAO algemeen bindend is voor de gehele bedrijfstak voor de periode van 1 april 2003 tot 1 april 2004. De leden van werkgeversorganisatie KNV en een aantal bedrijven dat overging tot het afsluiten van een bedrijfs-CAO, werden van deze algemeen verbindend verklaring uitgezonderd.

Omnummering
De nummering van de artikelen werd helemaal gewijzigd waardoor het noodzakelijk was om een transponeringstabel op te nemen, zodat gebruikers niet eerst de hele CAO moeten nazoeken voor men het desbetreffende artikel gevonden heeft.

Salarisverhogingen eerst per 1 juli
De looptijd van de CAOs was gedurende een reeks van jaren van 1 januari tot en met 31 december van enig jaar. Met de CAO van 1999 week men plotseling van die looptijd af, want de salarissen werden toen, in plaats van op 1 januari, eerst op 1 april verhoogd, een situatie die vervolgens tot en met de CAO van 2003 werd voortgezet. In laatstgenoemde CAO werden echter de salarissen eerst per 1 juli 2003 verhoogd, als doekje voor het bloeden werd over de periode van 1 april tot 1 juli een éénmalige verhoging van de kerstuitkering opgenomen. Toen de eerste kerstuitkering in de CAO 2001 in het leven werd geroepen als compensatie van het vervallen van de overhevelingstoeslag hebben wij reeds aangegeven dat genoemde kerstuitkering een sigaar uit eigen doos was. Met deze éénmalige verhoging gebeurt echter weer hetzelfde, weer een sigaar uit eigen doos. Voor het gemak gingen werkgevers en werknemers maar even voorbij aan het feit dat daardoor ook de overuren, vakantiebijslag en pensioenrechten niet verhoogd werden, waardoor de rekening van e.e.a. éénzijdig bij de werknemers werd neergelegd.

Schriftelijk protesteren
Het 'oude' artikel 23 werd omgenummerd naar artikel 26, maar dat was niet de enige wijziging. Werkgevers wilden af van het feit dat heel wat chauffeurs aan het eind van de maand aan de balie stonden om te protesteren tegen het niet correct berekenen van hun salaris. FNV en CNV accepteerden zonder probleem die verslechteringen, zodat onder artikel 26, lid 2e de tekst werd opgenomen dat werknemers binnen drie maanden na ontvangst van de urenverantwoordingsstaten schriftelijk hun bezwaar aan de werkgever kenbaar moeten maken. Wanneer men dat niet doet, geldt de urenverantwoordingsstaat als bewijs.

Meer onduidelijkheid
Met het opnemen van dit artikel in de CAO wordt naar mijn mening nog meer onduidelijkheid geschapen dan er al was. Het aan de werknemer verstrekken van urenverantwoordingsstaten gebeurt n.l. op zeer onregelmatige tijden, waardoor later weer discussie zal ontstaan over het tijdstip van verstrekking daarvan.

Bezwaarformulier
Omdat ik de bui al zie hangen waarschuw ik alle chauffeurs om met opgemeld CAO-artikel terdege rekening te houden. Voor degenen die bij hun werkgever een schriftelijk protest willen neerleggen hebben wij bezwaarformulieren ontwikkeld, die voor leden verkrijgbaar zijn. Met een telefoontje naar ons regiokantoor te Sittard kunt u deze formulieren bestellen (0345) 851 851. Let er wel op dat u, als u een dergelijk bezwaarformulier inlevert of opstuurt, dat u een copie daarvan als bewijsmiddel in uw bezit houdt.

Sjra Verkooijen
arbeidsjurist

vrijdag, 28 mei 2004