| Zoetermeer, 28 mei 2004 |
Utrecht, 26 mei 2004

Minister Van der Hoeven wil meer decentralisatie arbeidsvoorwaarden onderwijs

Minister Van der Hoeven wil haar motto 'meer ruimte, minder regels, heldere verantwoording' ook vormgeven via de decentralisatie van de arbeidsvoorwaarden in het voortgezet onderwijs (2006) en op langere termijn in het primair onderwijs. De minister zei dit tijdens de Algemene Vergadering van de Onderwijsbond CNV vandaag in Utrecht. Zij acht het vanzelfsprekend om in goed georganiseerde sectoren als het onderwijs ook bindende afspraken te maken. 'Als we het dan aan de scholen zelf willen overlaten is de rol van het onderwijspersoneel ook cruciaal. Met de Wet BIO (Beroepen in Onderwijs) hebben we de kwaliteit van de basisschool zelf gewaarborgd. Als we afstappen van centraal bestuurd onderwijs is eigen personeelsbeleid onontkoombaar', aldus de minister.

De minister wees er wel op dat de minister weliswaar haar werkgeversrol verliest maar de kwaliteit van het onderwijs blijft toetsen en verantwoordelijk blijft voor de juiste inzet van publieke middelen. Voorwaarde, aldus de minister is de aanwezigheid van duidelijk herkenbare werkgeversorganisaties.

Minister Van der Hoeven ging ook in op de ontstane situatie rond het voorjaarsoverleg en zei het - ook sprekende als oud-lid van het CNV- te betreuren dat de poging van Doekle Terpstra om te bemiddelen mislukt is. Zij bestreed de opvatting van 'boze tongen die beweren dat dit kabinet er op uit is het poldermodel te laten ontploffen. Dat is onjuist'.
Bestuurder Frans van Rooij reageerde op de woorden van de minister en stelde vast dat er met de Onderwijsbond CNV te praten valt. 'Er moet echter wel iets te kiezen zijn. Wij kunnen als sector geen kant op als onderwijs de speelbal blijft van de economie zoals nu het geval is'. Hij herhaalde het pleidooi voor een meerjareninvesteringsplan voor het onderwijs. 'Waarom maken we wel een meerjarenafspraak over allerlei infrastructurele projecten en niet voor het onderwijs?'. Wat betreft de discussie rond vut, pensioen en levensloop wees Van Rooij de minister erop dat door de huidige situatie de nullijn voor het onderwijspersoneel verandert in een min-nullijn. Voor nadere informatie: Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36 Akkoord CAO-OMO Werkgever betaalt twee jaar vakbondscontributie 21 april 2004