Provincie Limburg

Plannen voor landgoed Euverem in Gulpen akkoord Gedeputeerde Staten gaan akkoord met de plannen voor een landgoed

Euverem op de locatie van het voormalige attractiepark Foreldorado in Gulpen. Het initiatief betreft de aanleg van een tuin en natuurontwikkeling in de vorm van bos, plas- en drassituaties en natte graslanden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om in combinatie met de bouw van een woongebouw het terrein van Foreldorado, om te vormen tot een waardevol landschaps- en natuurgebied in de ecologische ontwikkelingszone van het Gulpdal.

Rood voor Groen houdt in dat in samenhang groene (natuur) en rode functies (wonen of andere bebouwing) worden ontwikkeld. De groene functie wordt dan gefinancierd door de rode invulling.

GS beschouwen de huidige situatie als visuele verstoring in het landschap. De nieuwe invulling betekent een aanzienlijke verbetering van de landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit van het terrein en de directe omgeving. Daarnaast geeft realisatie van dit plan een ecologische impuls aan het waardevolle Gulpdal. In de nieuwe opzet komt er een woongebouw op een cultuurlijk terrein van ongeveer 1 ha, de rest van het terrein (10 ha) krijgt een voor publiek toegankelijke natuurfunctie. Het landgoed ligt ingebed in een natuurlijke omgeving, langs de Gulp waar de natuurlijke sfeer wordt bepaald door de dynamiek van de beek. Verder krijgen aanwezige waterpartijen (voormalige visvijvers van Foreldorado) een meer natuurlijk karakter, door harde oevers en randen te verwijderen en om te vormen naar vloeiende overgangen tussen rand en water. Het hele terrein dat door de sluiting van het attractiepark Foreldorado de laatste jaren steeds verder in verval is geraakt, wordt gesaneerd. Twee bestaande woningen langs de Slenakerweg maken geen onderdeel uit van het plangebied en blijven in dit plan buiten beschouwing.

28-5-2004 10:27