Ingezonden persbericht


Persbericht Nikon AF-S VR Nikkor 200mm f/2G 28 mei 2004

PERSBERICHT

Nikkor AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED

Nikon kondigt het eerste SLR-objectief ter wereld aan met beeldstabilisatie en een diafragma van f/2

Amsterdam, 28 mei 2004: 08:00 C.E.T.: Heden kondigt Nikon Europe de introductie aan van een revolutionair nieuw SLR-objectief, het eerste* objectief met een diafragma van f/2 en beeldstabilisatietechnologie (Vibration Reduction, VR).
De AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED betekent een opwindende doorbraak op het gebied van fotografische mogelijkheden; de grenzen worden verlegd tot ver voorbij dat wat mogelijk is met momenteel verkrijgbare objectieven.

Beeldstabilisatie, maximaal diafragma van f/2.
De unieke combinatie van een maximaal diafragma van f/2 gecombineerd met beeldstabilisatie biedt nieuwe mogelijkheden in de fotografie, onder belichtingsomstandigheden waarbij voorheen alleen gewerkt kon worden met grofkorrelige snelle film of hoge digitale ISO gevoeligheidsinstellingen met kans op ruis. De geringe scherptediepte als gevolg van het grote f/2 diafragma maakt dat beelden op unieke wijze worden weergegeven met een prettige onscherpe achtergrond. Het heldere zoekerbeeld zal worden verwelkomd door fotografen die bij omstandigheden met weinig licht bewegingen vast willen leggen met een snelle sluitertijd.

Beeldstabilisatie (VR)
Als de hoeveelheid licht zeer gering is, kan VR worden geactiveerd om bij het beschikbare licht toch scherpe beelden te maken van stilstaande onderwerpen. De AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED is het vijfde* Nikkor objectief waarin het vermaarde VR beeldstabilisatiesysteem wordt toegepast. Het systeem bestaat uit een opgehangen lensdeel dat wordt gepositioneerd volgens gegevens van gyroscopische sensoren. Hiermee worden ongewenste verticale of horizontale bewegingen bij opnamen met een lange sluitertijd gecompenseerd. Het Nikon VR-systeem kan ook automatisch opzettelijke beweging detecteren, zoals meetrekken (panning). Vergeleken met objectieven zonder VR, is het mogelijk tot wel 3 stops langere sluitertijden te gebruiken, uiteraard afhankelijk van de opnameomstandigheden en de gebruikte techniek van individuele fotografen.

De VR-functie kent twee verschillende standen. De normale stand is ideaal voor gewone opnameomstandigheden, waaronder ook meetrekken van het objectief en het gebruik van een statief. De actieve stand dient ter compensatie van bepaalde vormen van trillen tijdens het werken met langere sluitertijden, zoals het geval is bij fotograferen vanuit auto's of vliegtuigen.
1

Persbericht Nikon AF-S VR Nikkor 200mm f/2G
28 mei 2004

Nieuwe teleconverter voor vergrote flexibiliteit
Het nieuwe objectief is korter en smaller dan zijn voorganger met handmatige scherpstelling (de Nikkor 200 f/2 IF-ED), en is 14 mm korter dan de AF-S VR Zoom-Nikkor 70-200mm f/2.8G IF-ED. Deze compacte afmetingen zijn een groot voordeel indien het objectief wordt gebruikt in combinatie met Nikon teleconverters, zoals de TC-14E II en de TC-20E II. Tevens wordt een geheel nieuwe TC-17E II 1,7x-teleconverter geïntroduceerd (apart leverbaar), waarmee het aantal brandpuntsopties wordt vergroot tot de factoren 1,4x, 2,0x en nu ook 1,7x. Het gebruik van dergelijke teleconverters in combinatie met objectieven met een groot diafragma is de ideale manier voor het vergroten van de mogelijke brandpuntsafstanden, zonder de kosten en het gewicht van extra objectieven. Fotografen hoeven niet meer dan de AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED en de bovengenoemde drie teleconverters mee te nemen voor het krijgen van brandpuntsafstanden waarvoor normaal gesproken vier verschillende objectieven nodig zouden zijn.

Super ED-glas
Het nieuwe objectief is verder voorzien van een Super ED-glas lenselement ­ een geheel nieuwe ontwikkeling bij de fabricage van optisch glas. Zoals de naam reeds suggereert, biedt Super ED-glas een verbeterd contrast en verlaagde aberratieniveaus ten opzichte van gewoon ED-glas, wat bij opnamen met grote diafragma's zo belangrijk is. De AF-S VR Nikkor 200mm f/2.G IF-ED bevat in totaal vier ED-glas lenselementen, momenteel het hoogste aantal in een Nikkor SLR-objectief.

In een gesprek over dit belangrijke nieuwe SLR-objectief zei Robert Cristina, Marketing Executive SLR Systems van Nikon Europe: "Het nieuwe AF-S VR 200mm f/2-objectief geeft de unieke combinatie van uitzonderlijk scherpe resultaten, een helder zoekerbeeld en een aantrekkelijke onscherpte van de achtergrond (bokeh) voor extra effect. Onder slechte lichtomstandigheden is het met VR mogelijk belichtingen te gebruiken die verder gaan dan wat mogelijk was bij eerdere objectieven, en wordt het risico van bewegingsonscherpte tot een minimum beperkt". Hij voegde eraan toe: "Het f/2-diafragma komt ook volledig tot zijn recht bij gebruik van extra teleconverters en levert een aanzienlijk gewichtsvoordeel op voor de reizende fotograaf. De nieuwe TC-17E II teleconverter verlengt de brandpuntsafstand
1,7 maal met een lichtverlies van slechts 1,5 stop, waarbij toch de volledige autofocus- en VR-functies worden gehandhaafd".

*Per mei 2004.


2

Persbericht Nikon AF-S VR Nikkor 200mm f/2G 28 mei 2004

Belangrijkste kenmerken van de AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED


· Super ED-glas en ED-glas lenselementen voor een lage brekingsindex en verminderde dispersie

· Beeldstabilisatie (VR) met twee standen
o Normale stand voor algemene situaties, meetrekken van het objectief en bij gebruik van een statief o Actieve stand bij het maken van opnamen vanaf een bewegend platform (auto's, vliegtuigen)

· SWM (Silent Wave Motor) voor stille, supersnelle autofocus
· Exclusieve M/A-optie voor het direct handmatig ingrijpen op de scherpstelling tijdens AF-werking

· AF-schakelaar voor een makkelijke keuze uit de geboden instellingen: o Met AF-L kunt u de gewenste scherpstelafstand vergrendelen o Met AF-ON start u de scherpstelling met een knop op het objectief o Met Focus Preset kunt u het objectief naar een vooraf ingestelde scherpstelafstand terug laten keren

· Beschermend meniscusvormig lensdeel

· Rubberen afdichting aan vatting-zijde; sterke magnesium constructie
· Kortste scherpstelafstand van slechts 1,9 m
· Eco-Glas: milieuvriendelijke fabricageprocessen van het glas

Specificaties van de AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED Brandpuntsafstand 200 mm
Grootste diafragma f/2,0
Kleinste diafragma f/22
Constructie objectief 13 elementen in 9 groepen (3 ED-glas lenselementen, 1 Super ED-glas lenselement), 1x beschermend meniscusvormig lensdeel Beeldhoek kleinbeeldformaat 12°20'
Nikon DX-formaat 8°
Kortste scherpstelafstand 1,9 m
Max. reproductiemaatstaf 1:8,1 (0,12) Filtermaat 52 mm
Afmetingen circa 124 x 203 mm Gewicht circa 2,9 kg
Meegeleverde accessoires Inschuif-filterhouder (incl. 52 mm NC), voorlensdop (niet uitwisselbaar), achterlensdop (LF-1), draagriem (LN-1), zonnekap (HK-31), zachte tas (CL-L1) Optionele accessoires Polarisatie-opzetfilter (C-PL3L), teleconverter TC- 14E II, TC-17E II, TC-20E II

Opmerking: specificaties en ontwerp kunnen zonder aankondiging of verplichting van de zijde van de fabrikant worden gewijzigd. Aan de inhoud van dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. © 2004 Inca Import BV namens NIKON CORPORATION, Japan.
---


---- --