Provincie Zuid-Holland

Commissaris achter vertrek burgmeester Goedereede

De Commissaris van de Koningin, J. Franssen heeft met groot respect kennis genomen van het moedige besluit van burgemeester C. Sinke van Goedereede om zijn functie neer te leggen.

Gisteren maakte de heer Sinke in een openbare raadsvergadering bekend zijn ambt als burgemeester van Goedereede neer te leggen. Aanleiding voor dit besluit is de uitkomst van het externe onderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.

Uit het inmiddels openbaar gemaakte onderzoeksrapport blijkt dat de burgemeester in de kwestie rond de vermeende vermogensverklaring voor de United Fish Auctions N.V. zijn actieve informatieplicht richting de gemeenteraad in aanzienlijke mate heeft geschonden.

Voor de Commissaris was het afgelopen maandag na lezing van het rapport duidelijk dat de positie van de burgemeester zeer wankel was geworden.

Na intensief contact tussen burgemeester, fractievoorzitters en provincie is vast komen te staan dat er onvoldoende basis is om de samenwerking voort te zetten. In de loop van de week kon reeds een overeenkomst worden gesloten waarin het vertrek van de burgemeester en de bijbehorende condities zijn vastgelegd.

Door de voortvarende en zorgvuldige wijze van handelen kon in deze zaak de pijn en schade voor zowel de gemeente als de burgemeester beperkt blijven.

De Commissaris betreurt dat hij afscheid moet nemen van een burgemeester die zich ruim negen jaar op een goede en persoonlijke manier heeft ingezet voor Goedereede en de regio, maar staat achter het besluit van de burgemeester zijn functie neer te leggen. De Commissaris der Koningin heeft toegezegd in voorkomende gevallen er aan mee te werken de heer Sinke in aanmerking te laten komen voor de functie van waarnemend burgemeester.

Het ontslagverzoek aan de Kroon zal binnenkort door de Commissaris, vergezeld van zijn advies en toelichting, worden doorgeleid naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22.