Provincie Overijssel

Ruim zeven ton voor voorzieningen in kleine kernen

De provincie Overijssel stelt EUR 735.826 uit de regeling Vitaliteit Kleine Kernen en Kulturhusen ter beschikking aan tien projecten. Het geld is onder meer bestemd voor centra in Buurse, Slagharen en Wilsum, de renovatie van een jongerensoos in Diepenheim en het kulturhus in Saasveld.

De regeling Vitaliteit Kleine Kernen werd eind vorig jaar ingesteld en heeft tot doel het voorzieningenniveau op het platteland in stand te houden en te versterken. De regeling valt uiteen in twee delen. Het eerste deel richt zich op kernen met minder dan 4.000 inwoners. Gemeenten, instellingen maar ook groepen inwoners kunnen een subsidie bij de provincie aanvragen voor het behouden of verbeteren van de basisvoorzieningen op sociaal, fysiek of economisch vlak, zoals een dorpshuis, postagentschap of sportvoorziening.

Het tweede deel richt zich op kernen met meer dan 4.000 inwoners. De regeling geldt dan alleen voor de bouw van een Kulturhus. Het subsidiebedrag dat nu wordt uitgekeerd heeft betrekking op het eerste deel van de regeling en gaat om de volgende projecten:

Project

Omschrijving

bedrag

De Trefkoel in Buurse

De Trefkoel is een gebouw waar verschillende voorzieningen een plaats hebben. Een breed scala aan (dorps)verenigingen maakt gebruik van het gebouw. Het gebouw wordt gemoderniseerd en uitgebreid op de volgende punten:

o Uitbreiding van de repetitieruimte van de harmonie tot een cultuurzaal;

o Verplaatsen van de peuterspeelzaal in verband met ARBO-wetgeving

o Realisatie van een dependance van de bibliotheek;

o Realiseren van ruimte voor diverse zorg,- wijk en welzijnsvoorzieningen

EUR 100.000,-

Gemeenschapscentrum 't Trefpunt in Heeten

De renovatie van het gemeenschapscentrum is hard nodig. Een opknapbeurt van de ontmoetingsruimten en de keuken binnen dit sterk verouderde pand zijn noodzakelijk.

EUR 25.000,-

Buurtcentrum Het Kronkelhonk in Slagharen

Het van oorsprong jeugd- en jongerencentrum Het Kronkelhonk wordt ook voor andere doeleinden gebruikt, ook door mensen van buiten Slagharen. Het Kronkelhonk kent een breed draagvlak binnen de bevolking. Het gebouw is dertig jaar oud, sterk verouderd en te klein. De ruimte is te klein om aan alle vraag te kunnen voldoen. Door de bijdrage uit de regeling kan renovatie en nieuwbouw plaatsvinden.

EUR 100.000,-

Multifunctioneel centrum Wilsum

Het dorp Wilsum beschikt over twee kerkelijke verenigingsgebouwen. Verschillende verenigingen en de basisschool maken hier gebruik van. Een van de huidige gebouwen wordt gesloopt, het ander is slechts beperkt te gebruiken als verenigingsgebouw. Mede met de bijdrage uit regeling is het mogelijk een nieuw gebouw te bouwen. Het multifunctioneel centrum biedt mogelijkheden voor diverse activiteiten van de verenigingen

EUR 100.000,-

Dorpshuis Bruinehaar

Het dorpshuis in Bruinehaar is de enige nog bestaande voorziening in de kern. Het gebouw moet dringend uitgebreid en gemoderniseerd worden wil het aan de eisen en wensen van de gebruikers voldoen. De bewoners zijn actief betrokken bij de plannen en de uitvoering van de renovatie en uitbreiding. Er komt een grotere zaal, een vernieuwde en aan de eisen van de tijd voldoende toiletgroep, een extra vergaderruimte en verbouwing van de schuur tot een ruimte voor kleine groepen

EUR 85.000,-

Het pand van Janna te Diepenheim

Het pand van Janna, een voormalige stadsboerderij, is van oudsher in gebruik als een jeugd- en jongerensoos. Vanwege milieu- en veiligheidseisen is het pand nog slechts gedeeltelijk in gebruik en niet meer functioneel. Na de renovatie kan het pand van Janna weer optimaal gebruikt worden voor het jeugd- en jongerenwerk. Daarnaast kunnen ook verschillende (dorps)verenigingen gebruik maken van dit centrum

EUR 99.973,-

Schoolplein basisschool St. Bernadette Heeten

Op het huidige schoolplein staan sterk verouderde speeltoestellen die niet meer aan de huidige veiligheidseisen voldoen. Het schoolplein wordt na de renovatie voor de hele buurt opengesteld

EUR 40.000,-

Kulturhus Saasveld

In Saasveld staan de voorzieningen onder druk. Het op te richten Kulturhus levert een belangrijke bijdrage aan het handhaven en verbeteren van het huidige voorzieningenniveau in de kern. Het Kulturhus is vooral bedoeld voor ontmoetingen en gebruik door het verenigingsleven. Fysiek worden twee groepen van de basisschool worden ondergebracht, samen met de peuterspeelzaal, bibliotheekwerk en een geldautomaat.

EUR 100.000,-

Dorpshuis De Krim met peuterspeelzaal

Op dit moment moeten gebruikers van de grote zaal door de peuterspeelzaal. Deze is belangrijk om de exploitatie van het dorpshuis rendabel te houden. Met de subsidiebijdrage wordt een nieuwe ingang gerealiseerd, waardoor beter gebruik gemaakt kan worden van beide ruimten. Daarnaast wordt met de verbouwing tegemoet gekomen aan de kwaliteitseisen van de toiletgroep.

EUR 68.389,-

Speellocatie De Belt / Schuinesloot

Op de speellocatie De Belt/Schuinesloot staan sterk verouderde toestellen die niet meer aan de eisen van de tijd voldoen. De Stichting Streekbelang organiseert in samenwerking met de bewoners en gemeente Hardenberg het toezicht en het onderhoud op deze speellocatie.

EUR 17.500,-

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel