---

Kamervragen en antwoorden
---

"Een onbekende oefening in Assen"

26-5-2004 11:45:00

Hierbij bied ik u aan de antwoorden op de schriftelijke kamervragen van het lid Van Velzen van 22 april jl. over een onbekende oefening in Assen (nr 2030413290).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Antwoorden op Kamervragen van het lid Van Velzen van 22 april jl. over een onbekende oefening in Assen (nr 2030413290).

1. Kent u de berichten dat in Assen een militaire oefening is gehouden die niet bij de plaatselijke autoriteiten bekend was? 1)

2. Is het waar dat noch het plaatselijke bestuur, noch de politie geïnformeerd was over deze oefening? Zo ja, kunt u aangeven waarom dit niet is gebeurd? Deelt u de mening dat het houden van een militaire oefening per definitie gemeld zou moeten worden aan lokale bestuurders en politie? Indien neen, waarom niet?

Ik deel uw mening dat het houden van een militaire oefening buiten een militair oefenterrein gemeld moet worden aan de lokale bestuurders en de politie. Het is echter onjuist te stellen dat het plaatselijk bestuur of de politie niet geïnformeerd zijn geweest over deze oefening. Het aanmelden van oefeningen buiten een militair oefenterrein is een vaste procedure binnen de Koninklijke Landmacht. Deze procedure is in dit specifieke geval ook gevolgd. Op 4 maart jl. is de oefening aangemeld bij de Gemeente Assen, de "Centrale Meldkamer Drenthe" voor Politie, Brandweer en GHOR van de provincie Drenthe te Assen, de Commandant van het Regionaal Militair Commando Noord, het Districtsbureau van de Koninklijke Marechaussee te Beilen en aan de Brigade Koninklijke Marechaussee te Assen.

3. Welke oefening betrof het precies, hoeveel personen deden er aan mee en wat was het doel ervan? Is het waar dat deze oefening tot de voorbereidingen behoort van een eventuele SFIR4-operatie?

4. Hoeveel mensen zijn door de politie van Assen aangehouden?

5. Deelt u de mening dat het ongewenst is burgers onaangekondigd te confronteren met een militaire oefening in bewoond gebied? Zo ja, welke maatregelen zult u treffen om bestuurders en bevolking te informeren over oefeningen in de bebouwde kom?

6. Kunt u een overzicht geven van alle oefeningen van Nederlandse militaire eenheden op de openbare weg?

Het betrof een oefening van delen van het 13e Infanteriebataljon Luchtmobiel, dat zich o.a. op verschillende locaties in Assen en omgeving voorbereidt op een eventuele inzet in Irak (SFIR 4). Er namen 35 militairen deel aan deze oefening. Het doel van de oefening was het trainen van militairen om in groepsverband (van 8 militairen) patrouilles uit te voeren in verstedelijkt en dichtbevolkt gebied. Daarbij wordt onder andere beoefend hoe men moet reageren wanneer in Irak gewapende burgers worden ontmoet. Bij beoefening van dat aspect is één militair aangehouden omdat hij gedeeltelijk in burger gekleed was en een op een mitrailleur gelijkend wapen droeg. Toen bleek dat hij militair was, is hij overgebracht naar het politiebureau en vervolgens overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee, die van het voorval een Proces Verbaal heeft opgemaakt. Om de kans op herhaling van dit soort incidenten zo klein mogelijk te maken, zal Defensie voortaan tijdig meer specifieke informatie over de uitvoering van een oefening verstrekken aan regionale autoriteiten, het lokale bestuur en de bevolking.

1) Dagblad van het Noorden, 21 april jl. "Burgemeester wil opheldering over bewapende Iraakse terrorist"., Algemeen Dagblad, 21 april jl. "Commotie door militaire bestorming Assen"

Nieuws Nieuwsberichten