Politie Zeeland


R-4993-2004 Politie Zeeland stelt extra meldlijn in voor excessief verkeersgedrag

De Zeeuwse politie stelt, in navolging van meerdere politiekorpsen in het land, met ingang van zaterdag 29 mei 2004 een extra meldlijn voor excessieve verkeersovertredingen in, de zogenaamde "Horkenlijn".

De meldlijn is bedoeld om het korpsmedewerkers met opsporingsbevoegdheid makkelijker te maken op te treden tegen asociaal en agressief verkeersgedrag, kortom horkerig gedrag. Staande houden van de verdachte heeft de voorkeur, maar om de totale capaciteit van het korps te benutten geeft deze mogelijkheid een belangrijke uitbreiding. Veel medewerkers van het korps rijden dagelijks in de provincie in onopvallende auto's, zoals rechercheurs, beleidsmedewerkers, stafleden enz., en nemen heel veel waar. Ook in vrije tijd waargenomen ernstige overtredingen kunnen worden gemeld.
Om het iedereen makkelijk te maken excessief verkeersgedrag te verbaliseren is de horkenlijn ingesteld. Via deze interne telefoonlijn kunnen de medewerkers de geconstateerde overtreding melden. Hiermee wordt ook de subjectieve pakkans naar het publiek verhoogd.
Agressief verkeersgedrag is volgens de uitkomsten van de politiemonitor een steeds grotere ergernis voor veel weggebruikers.

Hoe werkt het?
Een korpsmedewerker met opsporingsbevoegdheid ziet een overtreding en wil de bestuurder hiervoor bekeuren. Hij belt met de horkenlijn bij de afdeling Tobias. Aan deze telefoonlijn is een voicerecorder gekoppeld welke dagelijks door medewerkers van Tobias wordt uitgeluisterd.
Na de welkomstboodschap spreekt de medewerker de relevante gegevens in, zoals dag, datum en tijdstip; het kenteken, de kleur en het merk van het voertuig; de plaatsnaam, straatnaam en rijrichting; en als laatste de aard van de overtreding.

De afdeling Tobias maakt een elektronisch zgn. mini-pv dat per interne mail naar de verbalisant wordt gestuurd. Deze verifieert de gegevens en ondertekent het proces-verbaal, waarna de afdeling Tobias de verdere afhandeling regelt

Welke feiten?
Voor de horkenlijn komen alle verkeersovertredingen in aanmerking, voorzover deze op kenteken kunnen worden bekeurd. Snelheidsovertredingen en mobiel bellen kunnen bijvoorbeeld niet op kenteken worden bekeurd en komen dus niet in aanmerking.
Om excessieve snelheidsovertreders op te sporen maakt de Zeeuwse politie al enkele maanden gebruik van een onopvallende videoauto.

In andere regio's waar de horkenlijn al langere tijd is ingevoerd, worden op deze wijze enkele honderden bekeuringen per jaar uitgeschreven.

---- --