Gemeente Amsterdam

Zeven miljoen Amsterdammers gaan verhuizen
Het nieuwe Gemeentearchief Amsterdam
28 mei 2004 - Gemeentearchief
Het Gemeentearchief verhuist naar het centrum van de stad. Zeven miljoen Amsterdammers met hun feesten, opstanden, levensomstandigheden, hun huizen, grachten, hun nalatenschappen en nog veel meer, gaan over naar de Vijzelstraat. In oktober 2006 opent het Gemeentearchief zijn deuren in gebouw De Bazel, het voormalige hoofdkantoor van ABN-AMRO.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het definitieve ontwerp voor de renovatie, de inrichting en de technische voorzieningen van het gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat 32. De behandeling in de Gemeenteraad vindt plaats op 26 mei. Op 2 juni is de officiële presentatie van het definitief ontwerp aan de media.

Ontwerp biedt nieuwe kansen voor het Gemeentearchief Amsterdam

Aan de Vijzelstraat in Amsterdam, tussen de Heren- en de Keizersgracht, is tussen 1920 en 1926 het hoofdkantoor gebouwd van de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) van architect K.P.C. de Bazel. In 1999 verloor het gebouw zijn bankfunctie door het vertrek van de ABN-AMRO bank naar de Zuidas.

De Gemeente Amsterdam heeft het pand verworven en bestemd voor het Gemeentearchief Amsterdam. Het architectenbureau Claus en Kaan werd de opdracht verleend om het ontwerp voor de renovatie, inrichting en de technische voorzieningen voor het gebouw te maken.

Het gebouw is een rijksmonument en heeft in zijn geheel een hoge kunsthistorische waarde. Het doel van het ontwerp is om `De Bazel' geschikt te maken voor de twee hoofdfuncties van het Gemeentearchief: het bewaren van de archieven en collecties en deze toegankelijk maken voor het publiek.

Het karakter van het oorspronkelijke gebouw bestond in hoofdlijnen uit drie delen: de centrale hal met de aanverwante representatieve vertrekken, het deel rondom de hoger gelegen lichthoven met de besloten werk- en vergadervertrekken en het onderaardse kluizencomplex, de zogenaamde Safe Deposit, met een eigen toegang vanaf de Keizersgracht. Een reeks verbouwingen, waaronder een ingrijpende verbouwing uit 1969, heeft deze oorspronkelijke driedeling geweld aangedaan.

Het programma van het Gemeentearchief kent óók een driedeling: ten eerste een centraal, open publiek gedeelte met een informatiecentrum, een studiezaal voor inzage van originele archieven en collecties, een tentoonstellingsruimte, boekwinkel, café en garderobe, ten tweede een gesloten deel voor kantoren, depots, ruimten voor het opslaan en bewerken van de originelen en ten slotte een onderaards deel met een filmzaal, een schatkamer en een expositiedepot. Door deze analogie te omarmen, ontstond de mogelijkheid het gebouw en het programma elkaar te laten versterken. Zo krijgt het ontwerp zijn grootste kwaliteit, of in de woorden van Claus en Kaan: "Wij willen De Bazel zijn oorspronkelijke ziel teruggeven én een historisch documentatiecentrum met een bijzondere ruimtelijkheid realiseren."

Het gebouw én de locatie in het centrum van de stad bieden kansen voor het Gemeentearchief zich te vernieuwen. Op digitaal gebied is het Archief al ver: elektronische informatie op afstand met de Beeldbank, de Schatkamer en het Digitaal Depot, de digitale overzichten etc.: www.gemeentearchief.amsterdam.nl

Maar in het gebouw zelf kan meer dan op de huidige vestiging aan de Amsteldijk. Het Archief wil graag een historisch platform zijn met eigen tentoonstellingen en die van collega-instellingen, met presentaties, symposia, debatten, lezingen en filmvertoningen, allemaal in relatie tot de geschiedenis van Amsterdam en zijn inwoners.

Nieuwe elementen

Voor een goede service aan het publiek wordt in de nieuwe locatie ingrijpend verbouwd: de archieven, de bibliotheek, de historisch-topografische atlas en het beeld- en geluidmateriaal kan integraal, dat is in onderlinge samenhang, worden geraadpleegd. Er komt een informatiecentrum om duidelijk te maken hoe de toegangen op de archieven en verzamelingen het best gebruikt kunnen worden. In de studiezaal originelen kunnen de authentieke documenten bestudeerd worden, waarbij extra beveiligingsmaatregelen worden genomen. Er komt een aantal educatieve ruimten. Een expositiezaal voor wissel-tentoonstellingen kan zowel voor eigen tentoonstellingen als die van derden gebruikt worden. In de permanente expositieruimte, de Schatkamer, komt een opstelling van topstukken. In de publieksruimte worden ook de rijk gesorteerde Stadsboekwinkel en een sfeercafé ondergebracht. De prachtige Koningszaal, ten tijde van de NHM vooral in gebruik voor de ontvangst van zeer voorname gasten, zal met de omringende zalen in gebruik worden genomen als een hoogwaardig conferentiecentrum dat voor derden beschikbaar is. De depots worden uitgerust met de modernste klimaatbeheersingsystemen. Voor de fotonegatieven en films wordt een speciaal `koudedepot' ingericht.

© Gemeente Amsterdam