Time : 12:50:48 PM
Date : Friday, May 28, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Ronde Tafel met de Voetbalsector

Vijf dagen na de laatste speeldag van het seizoen 2003-2004 eerste klasse, organiseerde de Minister van Binnenlandse Zaken vandaag vrijdag een Ronde Tafel met de Voetbalsector. Om van voetbal opnieuw een feest te kunnen maken is het zinvol om de verschillende veiligheidsinstrumenten opnieuw te toetsen aan de realiteit van het voorbije seizoen.

De Minister van Binnenlandse Zaken gaat bij deze evaluatie uit van twee aandachtspunten. Onruststokers moeten onmiddellijk en passend aangepakt worden. Tegelijkertijd moeten alle maatregelen die drukken op een positieve en familiale voetbalsfeer, geleidelijk verdwijnen.

Vooreerst zijn de vaststellingen opgemaakt door de politie besproken. Hierbij valt de drastische daling van het fysiek geweld en vandalisme op. Het voorbije seizoen is een rustig seizoen en inzake incidenten vooral gekenmerkt door provocatie of verbaal geweld. Het strakke verbaliseringsbeleid leidt tot vele vaststellingen, maar maakt ook dat het voorbije seizoen rustig is verlopen. De politie gaat dit verder zetten en ook meer werk maken van recherche, waardoor een meer proactieve aanpak mogelijk wordt.

Ook de clubs nemen hun verantwoordelijkheid op bij deze nieuwe aanpak, door bijvoorbeeld de geïnstalleerde camera's beter te onderhouden. Hierdoor kunnen de beelden van incidenten gebruikt worden voor bewijsvoering wat momenteel niet altijd kan omwille van de slechte kwaliteit van de opnames.

De Minister van Binnenlandse Zaken is er zich van bewust dat de verantwoordelijkheid van de clubs op het vlak van veiligheid voor sommigen een dure aangelegenheid is. Voor bijkomende facturatie van bijvoorbeeld extra politie-inzet wil hij zich houden aan de protocols die lokaal - tussen clubs, burgemeester en korpschef - worden afgesproken. Een dubbele bestraffing van de clubs moet vermeden worden.

Om de positieve en familiale sfeer voor de voetbalsupporter te bevorderen, moeten de binnenomheiningen weg. De Minister past de reglementering aan, waardoor supporters niet langer door tralies naar een match moeten kijken. De clubs kunnen deze op hun eigen ritme weghalen, afhankelijk van hun planning op het vlak van infrastructuur. Voor betreders van het speelveld is een strenge aanpak en hoge sanctie voorzien.

Naast het wegnemen van de binnenomheiningen nodigde de Minister de verschillende vertegenwoordigers van de voetbalsector uit om samen met de voetbalcel alternatieven voor de fankaart uit de denken. Het huidige systeem zal van toepassing blijven in het komende seizoen. In de toekomst kan de fankaart blijven bestaan als voordeelkaart, maar niet langer als verplichtend veiligheidsinstrument. Op deze wijze kan de occasionele voetballiefhebber terug naar de stadia.

De voetbalcel werkt momenteel aan een vergelijkende onderzoek van de verschillende bestaande systemen in de buurlanden. Tevens wordt bekeken in welke mate de elektronische identiteitskaart op zo kort mogelijke tijd kan ingezet worden voor een accescontrole. Dit wordt opnieuw besproken tijdens de volgende Ronde Tafel bij de aanvang van het nieuwe seizoen. De Ronde Tafel Voetbal van vandaag heeft beslist een werkgroep op te richten om nieuwe maatregelen voor te bereiden.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41