Ingezonden persbericht


Rode Kruis opent gironummer 13385 voor Dominicaanse Republiek en Haïti

Noodhulp voor 10.000 slachtoffers van overstromingen

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 13385 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis te Den Haag voor de slachtoffers van de overstromingen in de Dominicaanse Republiek en Haïti. Uit eigen middelen stelt het Nederlandse Rode Kruis alvast 120.000 euro ter beschikking om hulpgoederen te kunnen sturen. Het Nederlandse Rode Kruis draagt bij aan het hulpprogramma dat het internationale Rode Kruis vandaag heeft aangekondigd. Dit programma, waarvoor een totaalbedrag van ruim 592.000 euro nodig is, voorziet 10.000 mensen de komende drie maanden van noodhulp. Door de hevige, aanhoudende regenval zijn honderden mensen overleden en duizenden dakloos geraakt. Hun vee is verdronken, hun landbouwgrond is overstroomd. Watersystemen zijn vernietigd.

De Rode-Kruisverenigingen van de Dominicaanse Republiek en Haïti hebben vanaf het eerste begin lichamen geborgen, overlevenden geëvacueerd en eerste hulp gegeven. Ze zijn ook getraind in het geven van psychosociale steun. Een andere prioriteit van het lokale en internationale Rode Kruis is het distribueren van hulpgoederen zoals voedsel, matrassen, lakens, keukensets, tabletten om het water te zuiveren en jerrycans om het water te vervoeren.

In de Dominicaanse Republiek en Haïti waren voorafgaand aan het huidige natuurgeweld al twee gedelegeerden van het Nederlandse Rode Kruis betrokken bij hulpprogramma´s in dit gebied. Ook zij werden onmiddellijk ingeschakeld bij de huidige noodhulp-operatie. Een van hen, Ellen Verluyten, laat vanuit Haïti weten: "Er liggen nog steeds overal lijken. De belangrijkste zorg van de arts van het Rode Kruis is dat lichamen van mensen en dieren die in het water liggen zo snel mogelijk worden opgehaald om zo het uitbreken van ziektes te voorkomen. Er is op dit moment wel drinkwater omdat de mensen regenwater opvangen. Het Rode Kruis heeft ook waterzuiveringstabletten geleverd. In de school wordt een tijdelijke gezondheidspost ingericht." Binnenkort zullen nog twee hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis arriveren in het getroffen gebied.