De Unie


Tandtechniek - Werkgevers zeggen afspraak af

28 mei 2004 - Zoals ik u vorige week heb geschreven zijn de onderhandelingen voor een nieuwe CAO in de Tandtechniek van start gegaan. 24 mei jl. stond de tweede ronde gepland, maar de werkgeversdelegatie heeft de afspraak met de vakbonden afgezegd.

Waarom?
De werkgevers willen namelijk niet onderhandelen, zolang De Unie en de andere bonden een voorbehoudt maken ten aanzien van de onderwerpen die op dit moment op centraal niveau ter discussie staan. Deze onderwerpen zijn: o.a. Prepensioen, WAO en de levensloopregeling.

De Unie is echter van mening dat wij niet kunnen onderhandelen zonder dit voorbehoudt. Er is op dit moment zo veel onduidelijkheid over genoemde onderwerpen, dat wij geen nieuwe CAO kunnen afspreken, zonder deze voorwaarde.

Wat bieden de werkgevers?
De werkgevers bieden alleen maar verslechteringen van de CAO. Zij laten één grote klaagzang horen over concurrentie met lage-lonen-landen, stijging van kosten en de slechte economische situatie. Volgens hen is er zelfs geen ruimte voor een eenmalige uitkering om de medewerkers in de tandtechniek nog enigszins tegemoet te komen in de stijging van de kosten van het levensonderhoud (van bijvoorbeeld de ziektekosten).

Hoe nu verder?
3 juni a.s. is er opnieuw een overleg gepland. De Unie betwijfelt echter of er op die datum echt onderhandeld kan worden over de nieuwe CAO. Wanneer de werkgevers blijven eisen dat wij ons voorbehoudt laten vallen, zal het gesprek kort zijn. Dit kunnen wij namelijk niet. Het is daarom misschien beter dat de onderhandelingen opgeschort worden naar het najaar, zodat er meer duidelijkheid is over de omvang van de maatregelen die de regering nu wil doorvoeren. Wanneer er hierover nieuws is, zal ik u daarover zo spoedig mogelijk informeren.

Maak uw collegas lid!!!
Zoals altijd wil ik u oproepen uw collegas lid te maken van De Unie. Juist in deze tijd is een sterke vakbond noodzakelijk. Maak daarom gebruik van de aanmeldingsbon en maak uw collegas lid.

Jos van Drogen
Bestuurder Tandtechniek

vrijdag, 28 mei 2004