LIOF


Resultaat LIOF in lijn met opwaartse trend

Tijdens de presentatie van het jaarverslag 2003 van de NV Industriebank LIOF toonde algemeen directeur Chris Dewulf zich positief over de economische ontwikkeling op korte termijn. In het verslagjaar hebben we ervaren dat tekenen van economisch herstel zich aankondigen en dat het dieptepunt van de recessie gepasseerd is. Op zichzelf zeer verheugend en reden tot optimisme voor de toekomst. Van een aantrekkende arbeidsmarkt was in het verslagjaar nog allerminst sprake. Bedrijven verkeren nog volop in een proces van afslanking en aanpassing. Niettemin, het keerpunt is bereikt, maar de weg omhoog is nog lang.

Winst
Ook ten aanzien van de financiële resultaten van LIOF was 2003 een keerpunt. Na in 2002 het laagste financieel resultaat te hebben geboekt in het bestaan van LIOF als verzelfstandigde organisatie, zag de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij in 2003 het resultaat weer verbeteren: de winst bedroeg 711.963. Hoewel nog niet overeenkomstig de doelstelling inflatie-plus, spreekt LIOF van een tot tevredenheid stemmend resultaat. De winst vloeit voort uit het operationele resultaat, de verkopen van grond en onroerend goed en ingrijpende kostenbesparende maatregelen die in 2003 zijn doorgevoerd. Het resultaat is conform de verwachting zoals in 2003 geformuleerd. Voor het lopende boekjaar verwacht LIOF eveneens een positief resultaat.

Kerntaken
LIOF is er, ondanks de economische tegenwind, in belangrijke mate in geslaagd zijn doelgroepen, industrie en stuwende dienstverlening in Limburg, te kunnen blijven bedienen met ontwikkelings- en innovatieprojecten en met risicodragend kapitaal.

De afdeling Ontwikkeling & Innovatie van LIOF heeft zich in het verslagjaar geconcentreerd op de aandachtsgebieden automotive, innovatie, life sciences en ICT. Veel aandacht ging in 2003 ook uit naar de maakindustrie, meestal in samenwerking met oostelijk Brabant, maar soms ook in Euregionaal verband. Belangrijke positief resultaat was de oprichting van het Automotive Technology Center. Op het gebied van life sciences kwam er een venture capital fonds samen met DSM en Mourmans Group en een uniek patentfonds in samenwerking met provincie Limburg, Universiteit Maastricht en Academisch Ziekenhuis Maastricht. Verder bood LIOF het individuele midden- en kleinbedrijf in de industrie en de stuwende dienstverlening faciliteiten en ondersteuning voor kennistransfer en innovatie. Met de projecten Triple In en Kennisvouchers werden zo ruim 25 bedrijven op weg geholpen.

Ten aanzien van Participaties kon LIOF onverminderd zijn doelstelling bereiken. In 2003 investeerde LIOF ruim 11,6 mln risicodragend kapitaal in 18 nieuwe en een aantal bestaande participaties. Er waren drie faillisementen. Onder de 18 nieuwe participaties waren acht startende bedrijven. In alle gevallen prevaleerde het offensieve karakter van investeringen. Het merendeel van de LIOF-participaties heeft zich redelijk tot goed weten te handhaven in de verzwakte economie.

De nieuwe (buitenlandse) investeringen in Limburg waarbij de afdeling Investeringsbevordering & Business Development een ondersteunende rol heeft gespeeld, belopen een som van 48 mln en zullen naar schatting 300 directe arbeidsplaatsen opleveren. Beeldbepalend is Sabic, dat met zijn hoofdkantoor in Sittard-Geleen op termijn 220 nieuwe arbeidsplaatsen zal opleveren. Verder werden ondersteund Vistaprint (VS, digitale internet drukkerij, 50 arbeidsplaatsen in Venlo), Hydranautics (VS, customer services center, 15 arbeidsplaatsen in Maastricht) en Cyberlink (Taiwan, producent van video software, 5 arbeidsplaatsen in Vaals). Daarnaast vestigden nog vijf buitenlandse bedrijven kleine marketing- en servicepunten in Limburg. Deze leveren gezamenlijk 10 arbeidsplaatsen op. Buiten dit was LIOF betrokken bij substantiële uitbreidingsinvesteringen van Limburgse ondernemingen. Hiermee was in totaal 40 mln gemoeid. Er werden 200 nieuwe arbeidsplaatsen door geschapen.

De afdeling Bedrijventerreinen boekte zowel op het gebied van nieuwe bedrijventerreinen als op dat van revitalisering van bestaande terreinen de beoogde vooruitgang. In totaal investeerde LIOF in 2003 ruim 6 mln. in bedrijventerreinen. Samen met de provincie Limburg deed LIOF een succesvol beroep op de TIPP-regeling van Economische Zaken ter ontwikkeling en revitalisering van meerdere bedrijventerreinen in Limburg.

Toekomst
Voor 2004 verwacht LIOF, in een aantrekkende economie, vergelijkbare resultaten te boeken met eveneens een positief financieel resultaat. Belangrijke leidraad van handelen is het concept Technologische Topregio in de driehoek Eindhoven - Leuven Aken. LIOF bereidt een actieve deelname voor aan dit ontwikkelingstraject voor Zuidoost Nederland. Samen met de Provincie Limburg vertaalt LIOF de majeure themas uit het beleidsplan Ondernemend Limburg in concrete activiteiten. Parallel hieraan blijft LIOF actief bedrijven benaderen om ze te winnen voor innovatie en verbetering en ze daarbij ook waar mogelijk concrete financiële en inhoudelijke ondersteuning te bieden.


-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 28 mei 2004

Inlichtingen:
NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
Telefoon: 043 3 280 280
FRidderbeekx@liof.nl
www.liof.nl

28-05-2004