Gemeente Abcoude


Gemeenteraad stelt krediet voor doseersluis beschikbaar

De gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met het ter beschikking stellen van financiële middelen voor een doseersluis in de Nieuwe Amsterdamseweg nabij het Abcoudermeer. Naast dit besluit heeft de gemeenteraad ook unaniem ingestemd met het aangaan van de regeling Samenwerking Utrecht-West.

Doseersluis
In de huidige verkeerssituatie is de Hoogstraat in Abcoude de enige verbinding voor doorgaand verkeer. Regelmatig zijn er verkeersopstoppingen tijdens files op het snelwegennet rondom Amsterdam. Abcoude wordt dan gebruikt als sluiproute. De voorgenomen aanleg van een brugverbinding tussen de Meerlandenweg en de Broekzijdselaan (derde brug) moet de Hoogstraat ontlasten. Echter zal hierdoor ook een aantrekkende werking ontstaan op sluipverkeer. Vanwege de huidige en de in de toekomst te verwachten problemen is voorgesteld een doseersluis aan te leggen. Dit is een stoplicht, ondersteund met een fysiek obstakel (roadblock) in de rijweg, dat na iedere autopassage omhoog gaat. Het stoplicht en het beweegbaar fysiek obstakel regelen dat autoverkeer slechts gedoseerd de dorpskern van Abcoude in kan rijden.
Het beoogde effect is dat de verkeersafwikkeling in de Hoogstraat tijdens de avondspits beter zal verlopen. Daarnaast zal de doseersluis een werende werking hebben ten opzichte van het sluipverkeer, omdat een sluiproute via Abcoude onaantrekkelijker wordt. In het kader van Duurzaam Veilig, flankerend beleid, ontvangt de gemeente een subsidie voor de aanleg van de doseersluis van EUR 89.900. Deze subsidie bedraagt ruim 45% van de totaal geraamde projectkosten. Eind 2004 moet de doseersluis operationeel zijn.

Samenwerking Utrecht-West
De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het aangaan van de regeling Samenwerking Utrecht-West. Per 1 januari van dit jaar is het aantal gemeenten dat participeert in het Bestuur Regio Utrecht (BRU) teruggebracht van 23 tot 10 gemeenten. De dertien uitgetreden gemeenten (waaronder Abcoude) zijn op zoek naar nieuwe samenwerkingsverbanden met als doel krachtenbundeling. De acht gemeenten in het westelijk gedeelte van de provincie Utrecht gaan een nieuwe samenwerkingsvorm aan. Het gaat daarbij om de gemeenten Abcoude, Loenen, De Ronde Venen, Breukelen, Woerden, Montfoort, Oudewater en Lopik. De gemeenten zullen op diverse beleidsterreinen als ruimtelijke ordening, veiligheid en sociale zaken gaan samenwerken. Ook zullen de middelenfuncties de nodige aandacht krijgen. Te denken valt aan communicatie, automatisering en personeel & organisatie.

Andere besluiten
Naast de twee bovengenoemde besluiten heeft de gemeenteraad tevens besloten in te stemmen met een wijzigingsvoorstel voor de vertegenwoordiging van de gemeente in externe organen. De wijzigingen houden verband met de komst van de nieuwe burgemeester. Ook heeft de raad ingestemd het voorbereidingsbesluit voor het perceel Rijksstraatweg 11b in Baambrugge en met het voorbereiden van een beslissing omtrent het verlenen van een vrijstelling ex artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Hierdoor wordt het verbeteren, vernieuwen en uitbreiden van de huidige schapenslachterij mogelijk.
De gemeenteraad is tevens akkoord gegaan met een wijziging in de gemeenschappelijke regeling van de GGD Midden.

Windturbines
Nadat het officiële gedeelte van de bijeenkomst van de gemeenteraad door de voorzitter was afgesloten, hebben de raadsleden zich door een vertegenwoordiger van Eneco laten informeren over de plannen m.b.t. windturbines nabij het Amsterdam-Rijnkanaal. In medio 2002 en eind 2003 heeft de gemeenteraad zich bij moties uitgesproken tegen de komst van windturbines in Abcoude. De raad is unaniem tegen de locatie langs de A2 en een meerderheid van de raad is tegen de locatie langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Waarschijnlijk wordt in de vergadering van september bezien of de raad het raadsstandpunt dat er nu ligt gaat heroverwegen en het plan van Eneco als alternatief voor de locatie langs de A2 zal aanbieden aan de provincie.

---

28 mei 2004