Openbaar Ministerie

28 mei 2004

Voortvluchtige tbs'er opgepakt

Gisteravond, 27 mei, heeft een arrestatieteam van politie in Heerlen een voortvluchtige tbser aangehouden die op 21 mei was ontsnapt uit de tbs-kliniek Flevo Future in Utrecht. Omdat er een vermoeden was van strafbare feiten, waarvoor de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen is toegestaan, kon er actief opgespoord worden wat gisteren leidde tot de aanhouding.

In het geval van de eerder deze week in het nieuws gekomen voortvluchtige tbs'er was het niet mogelijk bijzondere opsporingsmiddelen in te zetten. De wet schrijft voor dat dit alleen mogelijk is als er een vermoeden is van bepaalde strafbare feiten. Enkel de voortvluchtigheid van een tbser, wat niet aangemerkt wordt als een strafbaar feit, staat de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen niet toe. Na zijn verdwijning is hij wel landelijk gesignaleerd.

In dit nieuwe geval was er ook sprake van onbegeleid verlof waarvan de tbser niet terugkeerde. Dit werd dezelfde dag gemeld bij politie Utrecht. Toen duidelijk werd dat er buiten de kliniek betrokkenen waren die mogelijk behulpzaam waren bij de ontvluchting, hetgeen een strafbaar feit is dat voldoet aan de criteria voor de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen, werd hier toestemming voor gevraagd. Ook werden antecedenten en achtergronden nagetrokken, aanvullende informatie verzameld en werd de voortvluchtige tbser op dat moment internationaal gesignaleerd.

Dankzij de actieve opsporingsactiviteiten van politie Utrecht kon op 27 mei worden vastgesteld waar de man zich ophield. Daarop werden alle vereiste voorbereidingen getroffen, waarna de politie Heerlen de man kon aanhouden en verhoren. Ook de persoon die ervan verdacht wordt behulpzaam te zijn geweest bij de ontvluchting, is aangehouden. Tegen beiden wordt nu proces-verbaal opgemaakt.

Voor alle duidelijkheid: de vandaag in De Telegraaf genoemde voortvluchtige tbser Mohammed B. wordt niet behandeld in de Utrechtse kliniek Flevo Future.