Vlaamse overheid

Op voorstel van Renaat LANDUYT, minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, hecht de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de loonsharmonisering van begeleid(st)ers in de buitenschoolse kinderopvang regelt.

Deze sector biedt een volwaardig en kwalitatief hoogstaand aanbod. De begeleid(st)ers in de buitenschoolse kinderopvang moeten hiervoor dan ook de nodige erkenning krijgen.

De projecten in de buitenschoolse kinderopvang, gericht op 3- tot 12-jarigen, werden begin jaren '90 opgestart als tewerkstellingsexperiment. Nu is deze sector goed voor meer dan 1368 voltijdse equivalente arbeidsplaatsen waarvan 700 arbeidsplaatsen tijdens deze legislatuur. Dit komt ongeveer overeen met 7000 bijkomende opvangplaatsen gefinancierd vanuit Werkgelegenheid. Via de toekenning van zogenaamde weer-werkgesco's werd de invulling van de behoefte aan kinderopvang op een kwalitatieve hoogstaande manier gekoppeld aan de tewerkstelling van werkzoekende vrouwen.

De middelen die de Vlaamse regering nu vrijmaakt zullen worden aangewend om de verworven competenties van begeleid(st)ers in de buitenschoolse kinderopvang te erkennen. Via een evaluatie van hun ervaring zullen de huidige begeleid(st)ers een titel van beroepsbekwaamheid en bijbehorende salarisinschaling krijgen. Momenteel varieert het brutoloon op jaarbasis tussen 23.964 euro en 25.893 euro voor iemand met ervaring van vijf jaar. Met de nieuwe inschaling kan het salaris stijgen tot 28.900 euro op jaarbasis.

Landuyt gaat in samenwerking met minister Van Grembergen de loonsonderhandelingen opstarten met de lokale besturen om te komen tot een sectoraal akkoord. Hier werd 710.000 euro vrijgemaakt.

persinfo : Griet Deprest, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 11
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---