Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Vrij warme Pinksterdagen

Na een koude meiweek zijn de laatste dagen warmer zodat ook de Pinksterdagen dit jaar op 30 en 31 mei vrij warm zijn. Wel neemt de kans op wolken en buien dan toe, zodat er op plaatsen waar de buien vallen eindelijk wat verbetering kan komen in de heersende droogte. (zie actueel weer). Vorig jaar passeerde op 1e Pinksterdag een bijzonder actieve buienlijn met onweer en zelfs windhozen.

Pinksterweer heeft beste weercijfers

Gemiddeld hebben de Pinksterdagen de beste weercijfers van alle feestdagen. Meestal overheersen zon en warmte met Pinksteren, waarvan de uiterste data liggen tussen 11 mei en 14 juni. Het is de zonnigste periode van het jaar met dagelijks zo'n 7 à 8 uur zon (soms bijna 15 uur) en een middagtemperatuur van 15 à 16 graden aan zee tot 18 à 20 graden in het binnenland. Dit jaar werd het op de eerste Pinksterdag voor de buienlijn uit meer dan 29 graden in het oosten en zuidoosten van het land. Een groot verschil met Pinkstermaandag, toen het in het oosten en zuidoosten van het land nog maar 21 graden werd. Op de Wadden werd het niet warmer dan 17 graden.

Van jaar tot jaar kan het weer met Pinksteren uiteraard behoorlijk verschillen, maar de kans op warm weer is in het algemeen tamelijk groot: op 43 eerste Pinksterdagen sinds 1901 werd het in De Bilt warmer dan 20 graden, waarvan er 14 zomers waren met temperaturen van 25 graden of hoger. Op slechts 16 Pinksterdagen was het overdag kouder dan 15 graden.

De laatste tropische Pinksteren hadden we in ons land in 1985, toen op 26 en 27 mei temperaturen zijn gemeten van 27 tot 31 graden. Ook in 1979 was eerste Pinksterdag op sommige plaatsen tropisch warm, maar zowel in dat jaar als in 1985 ontaardde de warmte in onweer met plaatselijk tientallen millimeters regen. Zeer warm weer is voor deze tijd van het jaar nog vrij uitzonderlijk en leidt gemakkelijk tot onweer.

Volledig verregende Pinksterdagen zijn echter ook uitzonderlijk. De laatste keer gebeurde dat in 1990, toen het op 3 juni langdurig regende en er gemiddeld over het land meer dan 10 millimeter viel. Ook op 19 mei 2001 het teleurstellend Pinksterweer met buien, veel wind en bijzonder lage temperaturen van 13 graden

De waarschijnlijk slechtste Pinksteren uit de geschiedenis beleefde ons land in 1860 toen een zware storm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur op 26 en 27 mei enorme schade aanrichtte. In die tijd bestond er nog geen weersverwachting en was zo'n storm een ramp. Die beruchte Pinksterstorm bracht toenmalig KNMI-directeur Buys Ballot op de gedachte om stormwaarschuwingen te geven, waardoor Nederland als één van de eerste landen een stormwaarschuwingsdienst kreeg.

Laatste wijziging: 28 mei 2004

Monique Somers, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI