Fontys


vrijdag 28 mei 2004

Tekort aan hbo-bachelors in financiële sector

In de financiële sector dreigt een groot tekort aan afgestudeerden op hbo-bachelorniveau. Het aantal studenten dat voor een financiële studie kiest neemt af, terwijl het aantal vacatures toeneemt. Dinsdag spraken opleiders van accountancy-, bedrijfseconomische, en fiscaal-economische studies in de Beurs van Berlage in Amsterdam over dit probleem.

In de toekomst zal gecompliceerd technisch werk en eenvoudig administratief werk steeds meer worden uitgevoerd in China en andere Aziatische en Oost-Europese landen. Financieel werk waarbij specifieke kennis van de Nederlandse wetgeving nodig is, verlaat Nederland echter niet. Daar zijn goed opgeleide mensen voor nodig. Maar, zeker nu ook het vak boekhouden in het studiehuis is geschrapt, wordt het steeds moeilijker voldoende studenten voor de financiële sector te interesseren.

Ook de Fontysopleidingen Accountancy, Bedrijfseconomie en Fiscale Economie constateren dat minder studenten kiezen voor de sector. `Veel studenten geven de voorkeur aan populaire studies die opleiden voor beroepen waar slechts een beperkte of tijdelijke, conjuncturele, vraag naar is. Maar juist binnen de financiële sector kunnen studenten een mooie loopbaan krijgen', zegt drs. R. Sparidaans, directeur van Fontys Hogeschool Financieel Management in Eindhoven. `Wij horen vanuit het bedrijfsleven dat er in de toekomst veel werknemers nodig zijn die het gehele financiele proces kunnen begeleiden, of het nou gaat om fiscalisten die veel weten van pensioenen of om accountants die boekhoudingen kunnen controleren.'