Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER heeft de Vlaamse regering het besluit principieel goedgekeurd waarmee zij artikel 23bis van het Waalse Rusthuisdecreet integreert in de Vlaamse regelgeving. Dit besluit verplicht iedereen die door een gerechtelijke beslissing gemachtigd wordt om op te treden als verantwoordelijk beheerder van een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis, onmiddellijk na zijn aanstelling de minister en de administratie Gezin en Maatschappelijk Welzijn te contacteren.

Belangrijk is dat aan elke eventuele beslissing tot spoedige stopzetting van de exploitatie en ontruiming van (een deel van) de voorziening, een voorafgaand overleg wordt gehouden. De door de rechtbank aangestelde verantwoordelijke, de burgemeester en de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn van de betrokken gemeente, de minister en de administratie Gezin en Maatschappelijk Welzijn zijn de aanwezigen op dit overleg.

Dit houdt ook in dat een beslissing tot sluiting zeer snel aan residenten en familieleden meegedeeld kan worden en dat er voldoende tijd wordt uitgetrokken om voor alle bewoners een goed alternatief te zoeken in samenspraak met het verantwoordelijke lokaal bestuur. Hierdoor worden ondoordachte of bruuske sluitingen van rusthuizen in de toekomst vermeden.

Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---