Vlaamse overheid

De Vlaamse regering keurt, op voorstel van Vlaams minister van Ambtenarenzaken Paul VAN GREMBERGEN, het besluit goed tot uitvoering van het decreet van 8 mei 2002. Dat decreet wil een evenredige participatie realiseren op de arbeidsmarkt voor het Vlaams overheidspersoneel en betreft maatregelen om het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid in de diensten van de Vlaamse overheid te bevorderen en te ondersteunen. Door het goedgekeurde besluit zal de Vlaamse overheidsadministratie een specifiek personeelsbeleid voeren om te komen tot een evenredige participatie van de kansengroepen mannen & vrouwen, allochtonen en personen met een handicap.

A. Het besluit voert een systeem van streefcijfers in voor alle niveaus. De streefcijfers zullen worden bepaald door de functioneel bevoegde minister en worden vastgelegd in de afspraken tussen die minister en de leidend ambtenaren zoals het planningsdocument en beheersovereenkomsten. Realistische streefcijfers bepalen kan alleen als men weet hoeveel allochtonen en personen met een handicap er nu in de organisatie tewerkgesteld zijn (correcte kengetallen). Daarom worden er in dit besluit duidelijke definities gegeven aan 'allochtoon' en 'persoon met handicap'. Elk beleidsdomein is verplicht om een registratiesysteem operationeel te maken. Dit betekent niet dat de personen uit de kansengroep verplicht zijn om zich te registreren: het gaat om een vrijwillige registratie.

B. Verder bevat het besluit enkele afspraken over de rapportering. Zo moet de minister bevoegd voor bestuurszaken jaarlijks een rapport overmaken aan het Vlaams Parlement. Het rapport moet onder meer vermelden welke acties ondernomen zijn om de streefcijfers te behalen en hoeveel mensen uit de kansengroepen er tewerkgesteld zijn.

Om de organisatie en de leidend ambtenaren te ondersteunen bij het realiseren van dit gelijkekansen- en diversiteitsbeleid, wordt de interne emancipatiestructuur verankerd in de nieuwe organisatiestructuur. Naast een onafhankelijke opdrachthouder voor emancipatiezaken, moet er in elk beleidsdomein minimaal een voltijds equivalent emancipatiezaken worden aangesteld.

De SERV meldde in zijn advies: "Wat betreft de keuze van de kansengroepen stelt de raad dat hij zich kan vinden in de keuze voor drie kansengroepen nl. de
genderproblematiek, allochtonen en personen met een handicap. Dit kan echter maar tijdelijk zijn, en er moeten in de toekomst dan ook voldoende middelen vrijgemaakt worden opdat alle kansengroepen aan bod kunnen komen."

persinfo : San Eyckmans, opdrachthouder emancipatiezaken - tel.02 553 49 67
e-mail: san.eyckmans@azf.vlaanderen.be

persinfo : Frederik Leyts, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel.02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---