Vlaamse overheid

Op voorstel van minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Adelheid BYTTEBIER en minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken, Paul VAN GREMBERGEN, heeft de Vlaamse regering het samenwerkingsakkoord inzake de oprichting van een Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind, goedgekeurd. Deze Commissie staat in voor het permanent lokaal toezicht op het vlak van kinderrechten en zal fungeren als coördinatieorgaan tussen de federale overheid en de deelstaten enerzijds en tussen de deelstaten onderling anderzijds. Het is de bedoeling een breed platform voor kinderrechtenbeleid te creëren en daarbij zowel de middenveldorganisaties als de kinderen zelf te betrekken.

Het VN-Comité voor de Rechten van het Kind, dat de toepassing van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) controleert, heeft de oproep gelanceerd om in België een dergelijk commissie te installeren. In België hebben de gemeenschappen en gewesten een groot deel van het beleid inzake kinderen en kinderrechten in handen. Gelet op de verplichting die België heeft om vijfjaarlijks een rapport in te dienen bij het VN-Comité over de invoering van de bepalingen van het IVRK, is een coördinatie terzake noodzakelijk.

Ministers Adelheid Byttebier en Paul Van Grembergen vinden dat hiermee een waardevolle impuls wordt gegeven aan de verdere toepassing van de bepalingen van het IVRK en de verbetering van de maatschappelijk positie van kinderen.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be

persinfo : Frederik Leyts, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel.02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---